En nu?

Nou is het niet de bedoeling om de evangelist uit te hangen, ik werk namelijk al jaren, met veel plezier, met Microsoft producten en met andere betaalde software.

Maar om nou voor thuis geld uit te gaan geven voor een OS licentie, voor een office pakket en nog wat meer dingen… En illegaal draaien, zoals elke andere windows thuisgebruiker, dat wil ik eigenlijk ook niet. En ik heb dit al vaker gedaan/geprobeerd, met Suse (vanaf 6 geloof ik, tot 9), OpenSuse en Red Hat en toch moest ik elke keer op een gegeven moment weer terug. Of omdat ik windows echt nodig had, of omdat ik niet langer twee systemen naast elkaar wilde draaien. Maar ondertussen is Linux,en dan met name Ubuntu, toch wel zo ‘goed’ en compleet geworden dat ik de de overstap gewoon nog een keer wilde maken. En door de ervaring met de hackintosh, stabiel en onveranderlijk snel qua opstarten, wil ik gewoon (weer) eens wat anders. Windows is een mooi systeem, maar zeker niet het enige.

Maar wat gebruik(te) ik nou eigenlijk op regelmatige basis?

OS (windows 7 op dit moment),Office (2010), Grabit, Quickpar, Dropbox, Teamviewer, Photoshop, Calibre (voor de eReader), Itunes (voor de first gen. iPod Touch),Firefox, Thunderbird, Outlook, Remote Desktop, Vnc, Vmware Server en .. en …

Nou ja, hiervoor moest ik dus allemaal vervangers (gaan) zoeken. Status tot dusver:

Alles, behalve itunes is inmiddels volwaardig opgevolgd, of gewoon in gebruik gebleven (Calibre, Firefox, Vnc, Dropbox en teamviewer bijvoorbeeld, allemaal te krijgen voor linux..).

Grabit is vervangen door Sabnzbd, Office door OpenOffice, Thunderbird/Outlook is vervangen door Evolution, Remote Desktop is op Ubuntu standaard te krijgen. Voor vmware server gebruik ik nu VirtualBox van Oracle.

En waar haal je die software nu? Is het je als Windows gebruiker wel eens opgevallen dat je onder het configuratie scherm de optie : Add/Remove Software hebt? Add? Remove wel ja, maar Add? Software moet je toch zelf via allerlei sites bij elkaar harken, en dan met de hand installeren? Apple heeft daar nu een hele mooie oplossing voor, de Mac Appstore, briljant, je gaat naar een site, kiest je software, rekent het af, download het en het wordt automatisch geinstalleerd. En hoe doet ubuntu dat? Die slaat nog een stap over :-). In je Ubuntu menu heb je standaard het Ubuntu Software centrum staan. En hier kun je je software zoeken, vinden en laten installeren. Ach, dat valt me nu pas op, je slaat tov de Appstore nog een stap over. Het afrekenen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.