KleinMensch op Ubuntu

SCHNELLER, SCHNELLER!!!

Dat zie ik Den Middelsten KleinMensch hier in huis regelmatig denken als hij achter de Athlon 1700, 1 GB, Win Xp op RuneScape zit. RuneScape: Java based online RPG ding. Houthakken en dergelijke. Schijnt leuk te zijn. Maar goed, het vraagt wel wat. Het vraagt wat van je bandbreedte, het vraagt wat van je processor. En met het rondklikken wat ik vaak zie hier wordt de computer op den duur steeds langzamer.   ‘Hoe kun je hem Sneller maken?’,  heeft hij al regelmatig gevraagd.’Windows er af gooien,’ grapte ik dan meestal.  ‘Beter opletten met wat je allemaal herunterlaadt en er op zet!’, voeg ik daar dan serieus aan toe. Ik heb zelfs geprobeerd ze zonder admin rechten te laten werken. Hebbu Enig Idee hoe vaak een Tiener iets echt nodig heeft waar hij voor moet inloggen? En het ww afstaan, ja wat heb je dan? Dezelfde smut op je machine, dan kun je ze net zo goed meteen de volledige rechten weer terug geven. En potdikke, het zijn ook hun eigen computers, dat zou toch ook moeten kunnen. Vanavond de handen vrij, machine naar beneden laten brengen en eens nakijken. Disk bijna helemaal vol, vage bestanden, tot wel 4 GB groot in de program files directory. Een vaag benoemde .exe die schijnbaar ook nog in gebruik is, ik mag hem nl niet verwijderen.

Nou ja, niks wat de safe mode niet oplost. Een drie kwartier later is er 18 GB meer ruimte, ziet de internet browser er weer normaal uit zonder balken, en start het apparaat in ieder geval weer binnen de 4 minuten op. Nou ja, het connecten naar wifi gaat niet elke keer goed. “Wat doe jij eigenlijk allemaal nog op die machine?”.  Ik kan me zo voorstellen dat sinds de PS3 er staat er misschien toch wat minder hardcore op gegamed wordt.    “Niks… , Nou ja, Msn, Internet, RuneScape.. Niks. En huiswerk.”    “Ah, ja, inderdaad niks dus”, gniffel ik. 10 minuten later is de Wubi Install bezig. Dat is een optie waarbij je Ubuntu ‘binnen’ windows installeert. Niks herpatitioneren en niks moeilijk doen. Ruimte aanwijzen, kopieren en 1 reboot. Afconfigureren en dat gaat dan allemaal nog automatisch. Je draait Ubuntu ‘echt´, dus niet virtueel, maar zonder heel veel lastige dingen. (XP volumes herpatitioneren, nee lekker..)

“Heb ik nu ook van die wiebelschermen? ….  Cool” klinkt het , als ik ja zeg.

2 Minuten later geeft ie het op. “Kan hier geen Winows Live Messenger op! Kzie niet eens wie er wat zegt.” (evolution chat).  ‘Ja joh, dat zit er zelfs al op.’   Ik laat de machine in Windows herstarten en beteuterd kijkt de KleinMensch naar het scherm. ‘Ja, duhhh, dan is ie net zo langzaam als eerst.’  Grijnzend herstart ik hem weer in Ubuntu en laat hem het Ubuntu SoftwareCentrum zien.  Ik typ ‘msn’ in in het zoekvak en hop, 4 of 5 alternatieven rollen tevoorschijn. aMsn, die ken ik nog van de Mac.   ‘Probeer die eens.’ Daarna heb ik hem een uur niet meer gehoord. Msn-end en RuneScapend verglijdt de avond. ‘Hij is wel sneller, hoor’ ,krijg ik medegedeeld in het voorbijgaan. ‘En stiller lijkt het, kan dat?’

Als het er over 4 weken nog op staat en gebruikt wordt, dan laat ik het zeker even weten..

Een gedachte over “KleinMensch op Ubuntu

  1. MedUsaXIII

    Haha geweldig, zo heb ik mijn ouders ook aan de linux geholpen. Gewoon uitlegen waar en hoe en voor je het wist waren ze films aan het downloaden als vanouds.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.