Remote Assistance!

Tevreden klikkend in een virtuele machine waar ik Linux Mint in heb geinstalleerd, je wilt ook wel eens verder kijken dan de eerste keus die je maakte, ondertussen luisterend naar een podcast die door RhytymBox is binnengehaald zit ik achter mijn Ubuntu machientje. Nog even blik op de webpagina van Sabnzbd die draait op een andere Ubuntu machine om te kijken hoe ver de downloads staan. 2,5 TB aan ruimte beschikbaar onder de knop, virtuele machines die tevreden pruttelend her en der verschillende taken uitvoeren. Ik Virtualiseer me suf en ik SSH van de een naar de ander dat het een lieve lust is. Het is goed in linux land. En ja, draaiende en wiebelende schermen die in rook opgaan als je ze afsluit, das ‘gezellig’. Dan gaat de telefoon. "Hellepie!, alles is stuk en niks doet het meer!" klinkt het aan de ander kant van de lijn. Nou ja, daar doe ik de beste man, elders ook wel bekend als krasse knar, geen recht mee. "Heb je even?", dat is eigenlijk meer de vraag. Maar die eerste klinkt gewoon wat leuker. Enfin, ik heb wel even. Ik switch naar een lege desktop en luister even wat het probleem is. Of eigenlijk wat de vraag is. Of een PDF misschien ook gewijzigd kan worden. Hmm, hangt van de PDF af, dat is zo uitgelegd. Maar dat doe ik niet. Grijnzend vraag ik of de beste man achter zijn computer zit. Of erop. Nou ja, of hij er nu mee kan werken. En dat zit hij. Druk eens hier, klik eens daar en even later is Teamviewer (KlikHier) gestart. De Linux variant, aan mijn kant, is niks anders dan de windows variant. Sterker nog, het IS de windows variant, het draait namelijk onder Wine. Wine stelt je in staat om een aantal windows applicaties onder linux te draaien, en sommige software huizen bieden op die manier hun software rechtstsreeks onder linux aan.

En HOE was deze ervaring? Nou eerlijk is eerlijk, verbazend goed. Kijk, ergens binnen SSH’en en via VNC een desktop overnemen is minder werk, als het allemaal klaar staat,

maar zo ad hoc even meekijken vanaf het ene platform naar het andere? Werkt perfect! Ik kende het van windows naar windows, Mac naar windows en andersom en nu dus ook van linux naar windows. En andersom! Uitlegje gegeven over het PDF-je en toen de rest van teamviewer even onder de loep genomen. Voip werkte zo niet, maar daar stond aan de andere kant de hardware ook niet voor. Wisselen van scherm echter (KrasseKnar kijkt met mij mee) werkte wel. En dat vond ik toch wel verbazend, zeker omdat het onder Wine draait. Enthousiasme aan de andere kant van de lijn, "Is dat nou jouw scherm?" En wanneer ik bevestigend antwoord wordt Krasse Knarrin er bij gehaald. "Kijk, das zijn scherm!" hoor ik aan de andere kant van de lijn enthousiast uitgelegd worden. Een korte stilte, al iets minder enthousiast "Ja, die trap ja..". De stem richt zich via de telefoon weer op mij. En met ingehouden lach : "Ze vindt het een GribusBende geloof ik…". Heb ik weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.