ScreenCast 2 : Wubi Installatie. Live!

opgenomen. And in Full Colour, where available.
Een aantal posts geleden, die vd KleinMenschen, heb ik terloops even laten vallen dat ik een Wubi Installatie heb gedaan.┬á En nou willen Linux Evangelisten nog wel eens pochen dat Linux een OS is dat je binnen een half uur geinstalleerd en operationeel hebt, inc. office…. Kijkt u even mee?

Voor de Mensch met intresse: Ubuntu kun je heel eenvoudig uitproberen. Je download de .iso (klik) en je brandt deze op CD. Hierna heb je een aantal keuzes, waarvan de eerste is dat je de computer vanaf de cd opstart en Ubuntu vanaf CD uitprobeert. Booten van een Live-CD zogezegd. Je harde schijf blijft onveranderd, je kunt testen of je hardware aansluit op deze distro, kortom, lekker even kijken. Het andere uiterste is dat je de CD gebruikt om Ubuntu te installeren, hierbij je harde schijf leegmaakt en overstapt op Linux. Maar er is een tussenvorm en wel de Wubi installatie. Als je de cd nu in je cd speler stopt terwijl windows draait zie je dat er een programma (wubi.exe) op staat. En als je deze opstart kun je ook kiezen voor een installatie ‘binnen windows’. Ubuntu wordt dan zonder herpartitioneren op je windows partitie ‘bijgezet’, de bootloader wordt aangepast en je kunt tijdens het opstarten kiezen voor windows of voor ubuntu. En ben je op een gegeven moment klaar met ubuntu, dan kun je vanuit windows een de├»nstallatie uitvoeren, alsof het niet meer is dan een applicatie. En dit kan ook zonder dat je de CD daadwerkelijk brand. Na het downloaden heb je de ISO en die kun je ‘mounten’ onder windows met Daemon Tools Lite. En het leukste van alles is: dit hoeft je niet meer dan een half uur te kosten, een complete installatie inclusief OpenOffice, internet toegang en complete configuratie. In real time! Kijk maar…

(Noot des Auteurs, de video is in twee delen te bekijken ivm beperkingen van de JijBuis.)

Deel 1:

En Deel 2:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.