Linux op Kantoor.

Nou gebruik ik Linux ondertussen bijna volcontinu, maar bij tijd en wijle val ik nog terug op windows, al dan niet virtueel, voor agenda en mail op exchange en het uitwisselen van documenten. Want dat gaat natuurlijk niet makkelijk vanuit linux naar windows toe.

Of wel?

Van de week zat ik ‘s morgens in een meeting waarbij een aantal documenten (WinWord natuurlijk) doorgesproken moesten worden, aangepast en de wijzigingen doorgevoerd en ingeleverd. Nou had ik de laatste versie van dat document nog niet, en zonder er bij na te denken haalde ik de laptop uit de tas en liet hem op starten. En standaard gaat dat in linux, en ik toog aan de arbeid. Op de android telefoon “Wifi Hotspot” ingeschakeld, verbonden met de laptop (voor het eerst!) en via de webmail het document opgehaald en lokaal neergezet. Geopend in openoffice en lezen maar. Ah ja, wijzigingsbeheer, hoe zit dat met OpenOffice? Onder het menu “Bewerken” vind je een item “Wijzigingen” en deze klapt uit om het vakje “Bijhouden” te laten zien. Aanvinken en de wijzigingen worden getoond en opgeslagen. En al werkende realiseerde ik me ineens, ik ben “echt” kantoorwerk aan het doen, op Linux, zonder ook maar 1 hickup. Samenwerkend met mensen die allemaal met Microsoft producten werken. Ik moet eerlijk toegeven, dat had ik de vorige keer dat ik linux probeerde niet zo makkelijk voor elkaar gekregen. Het is mooi gegroeid, dat linux.

En het scherm, Compiz, het switchen van applicaties en de snelheid waarmee het allemaal opstart, het werkt gewoon ‘lekker’.

Bij het inrichten van dit systeem, heb ik de windows installatie ook onder handen genomen, deze is ‘clean, lean and mean’, maar het opstarten duurt twee keer langer dan Ubuntu, Openoffice start veel sneller dan Microsoft Office.

Het experiment is nog lang niet afgelopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.