Gwibber/iotop en de harde schijf

De korte omschrijving: Mijn systeem wordt stroperig traag doordat de harde schijf als een gek aan het werk is.

De lange versie: Eén ding bleef, ook al wisselde ik regelmatig van desktop tussen unity, gnome en xfce, zo nu en dan heb ik windows nodig. Daar heb ik ondertussen dan ook in VirtualBox een mooie oplossing voor gevonden. En of ik windows nu in VmWare draaide of VirtualBox, zo nu en dan, niet echt met een vast schema begon mijn harde schijf als een gek te rammelen en werd alles net te traag. En of ik nu in Unity werkte of in Gnome Shell, menu’s werden traag, bestanden openden langzaam, kortom kommer en kwel. Het duurde nooit echt langer dan een minuut of wat, maar vervelend werd het wel.
Logisch nagedacht, Linux boot van mijn interne harde schijf en daar staat windows ook op als virtuele machine. Nou laat me niet losgaan op het update en harde schijf gedrag van windows.

Ook al heb ik windows 7 gestript qua vensters en fancy meuk het blijft natuurlijk een minder efficient systeem dan linux. En dat zorgt er NATUURLIJK voor dat mijn arme laptop volkomen overvraagd wordt… Nou, 1 + 1 = 2, ik verplaatste de virtuele machine naar een externe usb disk. Met zijn eigen schijf en een eigen io bus kan het windows geweld niet langer mijn hele systeem overbelasten. Dacht ik.

Fast forward een uur.
Linux draait als een zonnetje, de virtuele machine draait keurig op zijn eigen schijf, ik heb 3,5 GB van de 4 GB geheugen in gebruik, de swap file staat uit en ik heb naast de virtuele machine ongeveer 15 schermen openstaan. En ineens… Mijn interne HDD gaat aan het werk en alles wordt traaaaaag. Ik kijk op het ledje van de de usb disk (waar nu de virtuele machine op woont). Deze is uit. Maar het ledje van mijn interne hdd geeft licht als het zwaard van een Jedi. Heuh? Mijn logica, hierboven beschreven, faalt. En goed ook. Assumption is the Mother of al FuckUps… Ik nam aan dat het door de virtuele machine kwam maar is dat ook wel zo…

Even zoeken op internet zet me op het spoor van “iotop”, de top/htop maar dan voor data I/O op je harde schijf.

“sudo apt-get install iotop” om het te installeren, “sudo iotop” om het te starten en “sudo iotop -o” om een realtime overzicht te krijgen van de processen die lezen en/of schrijven en hoeveel bandbreedte ze gebruiken.

Ik zet een terminal venster open , start “sudo iotop -o” en ik wacht rustig af tot het weer gebeurt. Dat laat niet heel lang op zich wachten en dan zie ik het : gwibber-service gebruikt 32 MB/s aan bandbreedte om van disk te lezen en bij tijd en wijle ook om te schrijven. Das ongeveer 1000 (!!) keer meer dan de rest van mijn systeem en de virtuele machine samen.

En wat is Gwibber? Gwibber is een twitter client, die ik, bovendien, niet gebruik! Hij is traag, langzaam en traag ook nog. Voor twitter maak ik ondertussen gebruik van Hotot.

De oplossing:

“sudo apt-get remove gwibber”

Gwibber weg, probleem weg! En nou mijn virtuele machine weer terugzetten…

4 gedachten over “Gwibber/iotop en de harde schijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.