Hardware info op Linux. sudo lshw.

Mijn werkpaard, een HP Probook, heeft standaard plek voor één geheugen module en nu is dat een 4GB module. Omdat ik naast alle dingen die ik standaard open heb staan (Chrome, Thunderbird, Hotot, Remmina Remote Desktops, Skype) meestal ook nog een virtuele machine heb draaien is dat zachtjes gezegd niet heel ruim bemeten. Er komen wat projecten aan die ik eerst graag ‘droog’ wil oefenen en dus wil ik graag het geheugen uitbreiden.

Nou weet ik niet of je de weg weet op de HP website, ik in ieder geval niet, maar daar opvragen welke module er nu in mijn laptop zit werd een langdurige opgave. Ik keek met een schuin oog naar mijn laptop en dacht, dat moet hij toch zelf ook wel weten…

Nou had ik me daar nog niet eerder mee bezig gehouden, dus maar eens even een speurtochtje gestart, en een aantal leuke dingen gevonden. De volgende lijst start je in een shell en je leest de uitvoer op het scherm of je laat het in een bestand opslaan door middel van “commando_x > commando_x.txt”. Dan heb je na afloop voor bijvoorbeeld het commando lshw een bestandje met de naam lshw.txt voor je klaar staan. (lshw > lshw.txt)

En deze commando’s heb ik voorlopig gevonden:

CPU Information commando :$ cat /proc/cpuinfo

Deze laat de inhoud van het bestand cpuinfo zien, met alle opties van de processoren en   de huidige status, waaronder bijvoorbeeld de huidige kloksnelheid.

Display Free and used Memory Information :$ free -m
Hoeveel geheugen in gebruik en vrij.

Display partition information # sudo fdisk -l
Laat alle apparaten, partities en mount points zien.

Display file system disk space usage # df -H    of    # df -h
Klop deze na de vorige in dan weet je ook meteen hoe vol je zit.

Estimate file space usage # du
Deze vind ik persoonlijk minder handig i.v.m. de cryptische output.

List PCI devices : # lspci
Laat alle pci apparaten zien. Ben je nieuwsgierig naar het model netwerkkaart dat in je machine zit? gebruik deze dan!

List USB devices :# lsusb
En deze voor alle USB apparaten, welke webcam of muis heb ik? Dit commando laat het zien.

More Information :$ lsdev
Deze laat de onderliggende DMA. IRQ’s en I/O ports zien. Eerlijk gezegd, het is erg lang geleden dat ik die gegevens ergens voor nodig had.

Hardware generiek :$ sudo lshw
En dit vond ik zelf de mooiste, voor bijvoorbeeld mijn geheugen module wist hij het volgende te vertellen:

*-memory
description: System Memory
physical id: 3
slot: System board or motherboard
size: 4GiB
*-bank:0
description: SODIMM DDR3 Synchronous 1333 MHz (0,8 ns)
product: M471B5273CH0-CH9
vendor: Samsung
physical id: 0
serial: 7926CF2D
slot: Bottom-Slot 1(left)
size: 4GiB
width: 64 bits
clock: 1333MHz (0.8ns)

Precies wat ik nodig had en wat op de HP site een stuk lastiger te vinden zou zijn als ik het niet opgegeven had.

Door het als volgt uit te voeren : sudo lshw > lshw.txt kon ik het ook zo knippen en plakken en doorsturen naar de inkoper. En nu wachten op de 8 GB module!

2 gedachten over “Hardware info op Linux. sudo lshw.

 1. FF

  Kijk die kende ik nog niet.
  En zo’n probleem heb ik nooit gehad op de website van HP, maar ja. Ik heb nu geen HP meer, dus weet niet hoe het tegenwoordig is 😀

  Reageren
 2. McVries Bericht auteur

  Ik heb een periode gehad dat ik 1 keer per week op de hp site kwam voor het bestellen van apparatuur en dat ik iedere keer!! de spullen op een andere manier moest vinden!

  Maar goed, links of rechtsom, dit werkte sneller dan dat en/of openschroeven.

  🙂

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.