OwnCloud 3! :-) Doorlussen naar je eigen data.

Owncloud 3 biedt webbased toegang tot bestanden, speelt muziek, showed je foto’s en je kunt er via webdav vanuit je ‘verkenner’ in lezen en schrijven, naast de webtoegang. Klik hier voor een demo.

 

Doorlussen??
Op mijn linux servertje thuis heb ik een tijd mijn blog gehosted, en om die wordpress installatie te laten draaien heb ik PHP ondersteuning op mijn apache moeten installeren en had ik een MySQL database server nodig. En net die dingen heb je nodig voor een owncloud server. Dus leek het mij een peuleschilletje om dit te installeren en dat bleek ook zo. Op de support site vind je voldoende info om het in de basis geinstalleerd te krijgen en het afronden van de installatie is via de web interface ook zo gedaan. Mocht de informatie daar niet duidelijk zijn, dan kun je hier ook gerust terecht met vragen, maar ik heb er zelf niet veel moeite voor hoeven doen, dus veel practische problemen kwam ik niet tegen. Behalve toen ik een stapje verder wilde kijken…

Na het afronden van de installatie en ingelogd zijnde zie je linksonder een tandwiel, een van de opties daar is ‘Persoonlijk’. Daaronder vind je allerlei informatie en een er van is het WebDav adres waar je je eigen computer naar kunt laten verwijzen vanuit bijvoorbeeld nautilus. En dan, als je internet toegang hebt, dan heb je toegang tot alles wat je onder je owncloud account hebt. Upload je wat via de webinterface, dan heb je het daar staan, zet je er via webdav wat op, kun je dat willekeurig waar dan ook raadplegen met je web browser. Maar goed deze reclame praat kun je ook lezen op owncloud.org.

Rondklikkend in de interface, een bestandje er in gezet, de webdav koppeling geprobeerd dacht ik bij mezelf, ja en nou? Weer een extra netwerkschijf, weer een ‘home’ directory om te onderhouden, nog meer versplintering van mijn data. In de basis is het namelijk zo dat de data in owncloud in een data directory onder je owncloud directory op de webserver komt te staan. Tijdens de installatie heb ik de data directory wel laten verwijzen naar een andere schijf, zodat mijn systeem disk niet vol komt te staan, maar ik heb al netwerkschijven en een homedirectory. En die mappen deel ik huis al met de rest van het gezin en ik kan er van buiten via sftp via ssh ook al bijkomen. Maar wat nou als ik deze interface niet gebruik om de data te beheren, maar om juist te consumeren? We hebben een redelijke muziek collectie (+100GB) op een van onze netwerkschijven staan en owncloud biedt een webbased muziek speler… 1+1=2…. Maar om nu alle muziek te kopieren, das te windows. Een symlink, dacht ik. Ik maak een link van de map met de muziek naar mijn owncloud foldertje en ik kan dan vanaf de webbrowser bij al mijn muziek komen! Dus ik open een terminal, ga naar die map in owncloud en gebruik het command ln als sudo.
Syntax : sudo ln -s /pad/naar/music/
Via de webdav verbinding zie ik keurig een mapje tevoorschijn komen en ik denk : Kat in het bakkie. Maar een f5 in Chrome liet niks zien. Nou, ik heb het een en ander geprobeerd maar ik kreeg die map maar niet zichtbaar. En een lang verhaal kort, ik kreeg het alsvolgt voor elkaar : In de Bestanden pagina in de owncloud webinterface heb ik gekozen voor het aanmaken van een nieuwe map. En deze gaf ik de naam ‘music’. En dat werd zonder foutmelding afgerond, wat gek is, er is daar namelijk al een object met deze naam. En op het moment dat ik er op klikte in de webinterface kreeg ik de inhoud te zien van de symlink die ik had aangemaakt naar de folder op de netwerk schijf. Grijns!. De volgende stap was naar het tabje muziek te gaan en rechtsboven op de knop ‘Collectie opnieuw scannen’ te klikken. Een poosje later had ik inmiddels een MySql database van 5 MB, valt nog mee trouwens, en de moglijkheid om alle muziek te doorzoeken en via de webinterface af te spelen.

Collaboratie! : En een van de voordelen: als ik nu voor iemand iets klaar zet om te downloaden kan dat via een heel vriendelijke web interface, zonder dat de ander daar een ftp client of iets dergelijks voor nodig heeft. Denk aan partijen familie foto’s, een vakantiefilmpje of die ene podcast die je perse aan iemand anders wilt laten horen.

11 gedachten over “OwnCloud 3! :-) Doorlussen naar je eigen data.

  1. McVries Bericht auteur

   Scheelt weer een hoop dubbele bestanden, nietwaar? En als je eens niet achter een eigen machine zit kun je toch nog bij je eigen meuk, wordt het zowaar een data portal.

   Reageren
  1. McVries Bericht auteur

   Ik zal de post aanpassen, je hebt gelijk. Ik heb de music map aan www-data gehangen. Ieder ander heeft ook rw rechten, maar www-data is de owner. Had ik er inderdaad wel even bij mij mogen zetten.

   Het vreemde is dat ik dit doorklinken ook heb gedaan voor een map met foto’s zonder het aanpassen van de eigenaar en dat die keurig in de gallery opduiken.

   Reageren
 1. Ben

  Nog een tip voor mensen die de index layout willen aanpassen. Met eigen banners en tekst etc.

  Layout aanpassen

  In Terminal

  cd /var/www/owncloud/core/templates

  Sudo gedit layout.guest.php

  Reageren
 2. Ben

  Nog een tip om de grootte van een upload bestand aan te passen. Standaard staat dit op 2mb maar dit kun je tot max 2gb zetten. Zie hier onder.

  Typ in terminal
  sudo gedit /etc/php5/apache2/php.ini

  pas het aan naar de volgende waarden.

  max_execution_time = 3600
  max_input_time = 3600
  memory_limit = 512M
  post_max_size = 2000M
  upload_max_filesize = 2000M
  max_file_uploads = 20

  herstart apache :

  Vanuit terminal

  sudo /etc/init.d/apache2 restart

  Reageren
 3. Pingback: Owncloud heeft een client uitgebracht. | Linux op de PC – SolusOs 1.1 en Ubuntu 12.04

 4. Pierre van der Ven

  Dit lijkt helaas niet meer te werken in de huidige versie. Iemand tips hoe dit wel werkend te kringen is?

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.