Nieuw Project : SolusOs

Zoals op dit blog wel duidelijk wordt, ik ben een enthousiast Ubuntu gebruiker. Ik werk met veel plezier met Unity en Gnome-3. Een verademing na windows machines die elke paar maanden opnieuw geinstalleerd moeten worden om een beetje vlot te blijven.
Maar daarnaast hobby ik ook graag met andere distributies. Dat begint vaak in een virtuele machine en als het erg goed lijkt, dan belanden ze ook nog wel eens op de vrije ruimte op mijn hdd die speciaal hiervoor is bewaard. Daar draaien ze dan een poosje, raken in de vergetelheid of worden heel snel rucksichtlos gewist omdat ik net dat ene dingetje dat ik graag wil niet voor elkaar krijg. En toen kwam SolusOs.

Na een virtuele poging werd het vrijwel meteen op de vrije ruimte gezet. Al rondklikkend en uitproberend wende ik wat aan een ‘volbloed’ Debian installatie en het bevalt erg goed.
Zo goed zelfs dat grub werd aangepast en dat het vooralsnog als primair systeem wordt gebruikt.

Het draait soepel, het is licht, met compiz vol in gebruik en de tools in de achtergrond die ik wil gebruikt het rond de 240 MB werkgeheugen. Ter vergelijking, Gnome3 zat dan op 500+ MB en Unity rond de 650 MB. En het is inderdaad niet zo ‘fancy’ als die twee, maar het draait en werkt prachtig.

En wat achtergrond informatie, de huidige versie is nog maar een Release Candidate (2), er is enkel nog een 32 Bits versie beschikbaar, er zit slechts een klein team achter, maar de forums en het IRC kanaal zijn erg vriendelijk en behulpzaam en de drijvende kracht achter dit project, Ikey Doherty, is er zelf ook erg actief. Vooralsnog een erg leuk project en ik hoop dat het zijn momentum houdt en dat het nog verder ontwikkeld wordt.

Website hier en forums hier
En even meekijken? Dat kan!

4 gedachten over “Nieuw Project : SolusOs

 1. bert barten

  Hallo,
  Ik ben ook actief als distrohopper en heb ook mijn eigen weblog ook te bereiken via linuxweblogs. Na het lezen van jouw verhaal over SolusOs heb ik het geinstalleerd en ben ook enthousiast. Ik denk dat ik het even laat staan. Veel succes ermee!!

  Reageren
 2. McVries Bericht auteur

  Ik hou je blog wel in het oog, er zal vast een goeie review op komen 🙂

  Succes er mee, ik hoor graag of het jou net zo goed bevalt!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.