Hp printer/Scanner op linux.

Een nieuwe printer!
Op de afdeling rolt een afgeschreven HP multifunctional binnen. Een scanner, kopieerdert en afdrukker in een. In kleur en zwart wit. We kijken elkaar even aan en maken een tafeltje vrij. Centraal printen is de policy, IT is de uitzondering.  🙂

Even wat voetnoten vooraf: HP ondersteunt zijn printers keurig in linux en ik heb al vaker een printer onder linux geinstalleerd, dus het is niet ‘mijn eerste’ keer. Ik heb thuis een HP laserjet en daar de HP ondersteunings software voor geinstalleerd.

Code in een terminal: sudo apt-get install hplip hlip-data hllip-gui

Alles bij elkaar ongeveer 20 MB dus dat staat er zo op. En in de loop der tijd kwam ik erachter dat daar vrijwel alle drivers van hp in dit pakket zijn opgenomen. In ieder geval van alle printers die ik ben tegengekomen. Er zit een hp-setup bij die je kunt gebruiken om nieuwe printers te installeren en beheren en een hp-toolbox vanwaaruit je kunt scannen en faxen en dergelijke.

De printer (een HP Color LaserJet CM2320 Multifunction Printer series) op een tafel gezet, via het systeemmenu een nieuw ipadres gegeven en terug naar de werkplek. In een terminal sudo hp-setup en er springt een gui naar voren met de knop add printer. Ip adres ingevoerd en de software gaat aan het werk. Wil ik scannen Faxen en Printen? Nee, dank u, dat faxen hoeft niet. Even later rolt de eerste testpagina eruit, in kleur. Hopla. Via het startmenu zoek ik op scannen en er blijkt standaard een scan applicatie in mijn linux distro te zitten, net als onder ubuntu. Ik start het op, druk op scannen en aan de andere kant van het kantoor zoemt de scanner die in de multifunctional zit. Gescande brief in kleur op het scherm! Mission accomplished. Project time: 10 minuten!

Het verschil tussen windows en linux.. En dan begin ik met mijn virtuele windows machine en kom erachter dat deze printer niet standaard wordt ondersteund. Gelukkig is er een knop windows update, dus vol goede moed druk ik daar op. Maar dat mislukt, geen antwoord, printer niet aanwezig? ik heb geen idee, maar hier gaan we niet op wachten. Gelukkig heeft een collega inmiddels de drivers gedownload en op een van onze file servers gezet. 325 MegaByte? voor 1 printer? Ik ga even naar de site van HP en vind een veel kleiner pakket, 17 MB. Kijk das meer mijn formaat. Ik download de het pakketje en ga aan het werk. Heel even later is alles geinstalleerd, maar om de een of andere reden moet ik nog wel even rebooten. Nou ja, geen punt. De virtuele windows machine is zo opnieuw opgestart. Een testpagina print ook zonder problemen en dan kom ik aan het zoeken. Ik kan niet scannen. Ik klik wat rond en probeer de scan functie met de hand te installeren. Langzaamaan begin ik te snappen dat ik toch die 325 MB download moet gaan gebruiken. Inmiddels is de fileshare opgeschoond, dus effe opnieuw downloaden. Een paar minuten later heb ik het juiste pakket gevonden en start de download. Tegen 290 KBs duurt dat wel een kwartiertje, maar dan heb je ook wat. Alle losse eindjes van de ingebouwde windows installatie afgesloten en de HP installer gestart. Dan moet de 325 MB eerst worden uitgepakt, alsof het nog niet groot genoeg was. Onderbroken door een aantal keren de melding: can not delte output file pakt het pakket mooi uit. Het duurt alleen wel belachelijk lang en ik begin de goede moed wel te verliezen. Ik zie dat blauwe balkje dus ongelogen een kwartier lang vooruit kruipen! Ah well, uiteindelijk start er een mooie serie plaatjes, ik weet nu hoe alle accesoires er op moeten. Dan krijg ik de knop software installeren. Ik kies voor handmatig en dan mag ik kiezen of er updates zijn. Ik doe niet mee aan het HP Participation Program, maar ik wil wel de drivers installeren (200 MB vereiste schijfruimte)  Ik ga akkoord, en de huidige voortgang kruipt in refelcterend groen over het scherm. Wel met een snelheids indicatie 660 KBps en ik neem nog een bakje koffie.  Rechtstreeks of via het netwerk? Wel, ik heb net een ip adres opgezocht, dus netwerk, graag! Na twee minten van aanpassen van dll’s en het herstarten van de printspooler (ik blij dat ik dit niet op  een printserver doe) mag ik het ip adress invoeren. Stap 3/4 hobbelt nog een minuut of 10 door, hangende op 94%. Maar een telefoongesrpek later, ik ben wel aan het werk, zie ik dat het klaar is. Ik start windows faxen en scannen, druk op scannen en krijg  de melding dat het niet mogelijk is om te scannen. Ik frummel wat met profielen, kies de enig aanwezige scanner en hopla, het zoemen begint. En stagneert. En begint opnieuw en stagneert weer. Een reboot?
Na de reboot werkt het prima, kristalhelder staat de gescande brief,zwart-wit, op mijn scherm. Mooi spul he, van HP.
Project Time: 50 minuten.

En dan zeggen ze dat linux niet gebruiksvriendelijk is…

2 gedachten over “Hp printer/Scanner op linux.

 1. Ton Flaman

  Vraagje. Ik werk met lubuntu 12.04. Voorheen hing daar een oude HP-printer aan die het normaal deed. Helaas ging die printer kapot en heb toen een nieuwe gekocht, HP-3050 maar die printer laat zich niet aansturen. Ik kan op internet nergens een oplossing vinden en ook HP geeft niet thuis. Weet u misschien een oplossing.

  M.n.g. Ton Flaman

  Reageren
  1. McVries Bericht auteur

   Hallo Ton,
   Ik ken jouw specifieke printer niet, maar ik werk zelf wel met verschillende hp’s, tot dusver altijd met succes.

   Ik gebruik daarvoor hplip, een installatie van drivers van hp die blijkbaar meer dan 2000 printers ondersteund. Ik kan bijvoorbeeld ook scannen met een multifunctional over het netwerk.

   http://hplipopensource.com/hplip-web/downloads.html

   Kijk daar maar eens en laat even weten of je er uit komt.
   Voor zover ik kan zien staat er een hp laserjet 3050 all in one tussen, dus het lijkt me dat het zou moeten gaan werken!

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.