Is je computer nog steeds van jou? Ja? En over een jaar of drie?

Inmiddels rommel ik 21 jaar met Personal Computers. En dat is precies wat ze altijd voor mij geweest zijn.. Personal en van mij. Ik kende ze altijd door en door, welke config file ik waar had staan, welk ini bestand ik had aangepast, hoe dougmenu werkte en waar de hidden key strokes voor dienden. Welke software ik waar instaleerde, legaal en illegaal door elkaar (Geen zorgen, sinds ik op Linux werk maak ik er een zaak van geen illegale software te gebruiken, erekwestietje) Maar goed, die ‘doos’, ‘toren’, ‘bak’,’server’ of laptop was van mij en ik bepaal(de) wat er op stond, of het er af mocht en wanneer. Ik regel(de) mijn Personal Computer. Maar hoe lang nog?

Nou als het aan de ‘Grote Jongens’ ligt heb ik daar serieus mijn twijfels bij. Kijk naar de tablet markt en de ‘concepten’ die langzaamaan tot op de desktop doordringen, zoals een appstore.

Korte samenvatting van de komende link: De ouders van Maya, een kindje van 4 dat niet kan praten, hebben een App op de iPad waarmee ze eindelijk kan communiceren op een natuurlijke manier. (Pappa leest voor het eerst : Daddy, I love you!) Enfin, patenten strijd voor den rechter, briefje van een advocaat en hoewel er op dat moment nog geen enkele reden/grond is om een partij te kiezen verwijdert Apple de applicatie uit de store. Dus geen nieuwe probleemgevallen zullen geholpen worden, maar wat op zijn minst net zo erg is, de kans bestaat dat het programma op afstand door apple wordt verwijderd. En dan raak ik geirriteerd.

Link (wel terugkomen hoor, ik ben nog niet klaar, nondeju!) :

Maya mag niet met Mama en Papa praten van Apple.

Gelezen? Wat vind je er van? Ik heb dus een apparaat (CaChing!) gekocht en daar een applicatie bij aangeschaft (CaChing!) maar ze zijn dus niet van mij. Ik heb geen ZelfBeschikking? Of is het gewoon niet mijn Eigendom? Nou, dat laatste blijkt dus waar. Je least als het ware de software, iets wat je buiten de opensource community overal tegenkomt. En dat is op zich nog niet zo erg, maar zodra je het beheer over je applicaties uit handen geeft door een app store zoals Apple die heeft en die Microsoft ook voor ogen heeft dan… bepalen zij dus wat, wanneer en waarom wordt verwijderd. En dat is mijn optiek geen personal Computing meer. En wat is nou meer personal dan je telefoon, je tablet en de communicatie met je kind?

4 gedachten over “Is je computer nog steeds van jou? Ja? En over een jaar of drie?

 1. pablo

  Hoi,
  Ik heb sinds kort een tablet aangeschaft wat draait opAndroid IceCreamSandwich 4.03.
  De enige kans om de reclame er af te halen is om het te rooten en dan verlies je de garantie bijna altijd. Ik ben gewend om met ArchLinux te werken en zo goed als alles te kunnen doorzien en bepalen. Android is het tegenovergestelde; het is zo gemaakt dat er alles aan gedaan wordt een passieve consument van je te maken; die nergens controle over heeft; zo veel mogelijk apps koopt ( je leest vaak van mensen die dat doen en zich bedonderd voelen omdat hun app tegenvalt of niet werkt en geld terug is er nooit bij) en advertenties verstouwd.
  Hoewel ik ICS als touch gebruikers interface erg mooi gedaan vind en het goed werkt, vind ik het verlies aan zeggenschap echt heel zorgelijk. Ik snap niet dat niet veel meer gebruikers hier een punt van maken. Ik hoop dat Android zo reverse geengineered wordt dat de controle steeds makkelijker weer bij de gebruiker terug komt.

  Reageren
 2. mcvries

  Het lijkt erop dat de meeste mensen het niet uitmaakt. Net als met de privacy: Ik heb toch niks te verberrege….
  Maar het lijkt mij een heel slechte ontwikkeling. Ik wil klant zijn en geen gevangene!

  Reageren
 3. Harrie Custers

  Ik vind het prima zolang ik nog nee kan zeggen.
  Nu heb ik de keuze tussen Windows, IOS en Linux.
  Of tussen de AppStore, Android of …. ja die derde is er dus nog niet.
  Wie springt in dit grote gat?

  En wat mij betreft ook niet onbelangrijk. Ik beleef heel veel plezier en nut van al die apps. Ik ben in de gelukkige situatie dat ik veel apps mag gebruiken en dat deze mij niet worden ontnomen. Als een app mij bevalt gebruik ik hem en anders niet. Ik voel me dus helemaal geen gevangene, integendeel.

  Klote dat inderdaad de waarschijnlijk enige app die deze medemens kan gebruiken van het schap wordt gehaald.
  Wat kan ik, wat kunnen wij daaraan doen?

  Reageren
  1. McVries Bericht auteur

   Zeker nu volg ik je gedachten gang nog helemaal (Heb ook apple spullen, heb gewerkt met android, zit dus ook tot aan mijn ellebogen in de ‘stores’. Maar zodra dit zich begint te verplaatsen naar de desktop zit je bij ‘ons’ de opensource community nog wel goed, je hebt hoogstwaarschijnlijk niks betaald voor de software. Maar die belachelijke patenten oorlogen die ze in het andere kamp uitvechten zijn op zich al ridicuul, maar als ‘jouw’ leverancier dan ook nog voortijdig zijn eigen conclusies trekt en het terugtrekt. Op je desktop. Dan komen ze te dicht bij mijn eigen domein en dan voelt ‘ongemakkelijk’. Zelfs al wordt de ondersteuning voor software gestopt op linux, windows of mac, dan kun je met wat tweaken nu die software vaak nog wel aan de praat houden. Ik speel nog steeds quake3 arena bijvoorbeeld. Zit software in een store… dan tweak je wenig zelf meer.
   Microsoft had ooit het plan dat alle office producten via een terminal server op het net gehuurd zouden kunnen worden. Daar had ik ook al moeite mee. Ik wil het ‘zelf’ hebben.

   En wat kunnen wij er in dit geval aan doen? Apple wil zijn vingers niet branden ivm de patenten, die strijd willen ze eerst afwachten dus vooralsnog ben ik bang dat we er niks aan kunnen doen.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.