SolusOs 1.1 is uit! (En geinstalleerd ;-) )

Na de laatste releases, RC1, RC2 ,RC3 en RC4 zaten we op SolusOs 1.0.
En nu is SolusOs 1.1 uit. Het verschil? Een veel nieuwere kernel, beter powermanagement en betere hardware ondersteuning voor nieuwere hardware.

Normaal draai ik een in place upgrade, maar ik wilde een keer helemaal fris en opnieuw beginnen dus ik ben voor een schone installatie gegaan. (Mocht je willen upgraden : WikiStappen

Na het downloaden van de ISO heb ik deze op een usb stick gezet met UNetbootin en de laptop, een HP Probook 5320, voorzien van een nieuwe installatie. (lees verder voor een aantal screenshots)

En dat ging, relatief, soepel. Het enige dingetje dat mij even dwars zat was dat ik, ondanks dat ik zag dat ik goed connected was met de wifi niet op internet kon komen. Gelukkig ging er bij mij een klein lampje branden, na het uitschakelen van de firewall was dat probleem ook zo verholpen. Ergens ging daar gedurende de installatie nog iets mis.

Verder is het een bar soepele en lichte installatie (19 seconden boot time op een ‘ouderwetse’ hdd en nog geen 200 mb in gebruik.

Na de installatie krijg je een handige installatie wizard voor je neus, deze haalde meteen de juiste drivers voor de ingebouwde Intel video kaart op en ik kon aan de slag. Aan de slag met aanpassen! Want ik heb ondertussen wel wat wensen hoe mijn desktop er uit moet zien.

Ten eerste draai ik het volgende script:

sudo sh -c “echo ‘deb http://repository.spotify.com stable non-free’ >;>; /etc/apt/sources.list.d/spotify.sources.list”
#sudo echo ‘deb http://repository.spotify.com stable non-free’ >;>; /etc/apt/sources.list.d/spotify.sources.list
sudo apt-key adv –keyserver keyserver.ubuntu.com –recv-keys 4E9CFF4E

sudo apt-get update -y
sudo apt-get upgrade -y

sudo apt-get -y install turpial remmina remmina-plugin-rdp remmina-plugin-vnc remmina-gnome avant-window-navigator startupmanager gimp inkscape openshot skype audacity audacity-data mintbackup htop iotop conky-all mc unetbootin gnome-alsamixer awn-applets-c-core awn-applets-python-core awn-applets-c-dbg awn-applets-python-extras awn-applets-c-extras awn-settings awn-applets-common virtualbox-4.1 spotify-client chromium-browser keepassx samba samba-common samba-tools gparted banshee putty putty-tools recoll abiword handbrake-cli handbrake-gtk virtualbox-4.1 calibre gnome-do gnome-do-plugins unoconv shotwell fusion-icon nmap whois hplip hplip-data hplip-gui ttf-ubuntu-font-family seahorse seahorse-plugins
sudo apt-get autoremove -y

#unoconv is voor gloobus-preview,
#Firefox: smoothweel addon
#compiz : scale, das de kiezer die alle vensters NAAST elkaar zet.
#emerald theme manager activeren en mcwinlin selecteren
#fstab toevoegen : (usb error virtualbox)
# usbfs /proc/bus/usb usbfs defaults,devmode=666 0 0

En wat staat daar nu eigenlijk in? Wel dit script zorgt er voor dat alle tooltjes, applicaties en ‘dingetjes’ die ik in de loop der tijd heb verzameld ook worden geinstalleerd. In het eerste blok worden een aantal repositories toegevoegd, waaronder die van Spotify. Het tweede blok doet een update van de cache en een update van het systeem en het derde blok installeert dan alle software die ik er zelf in de loop van de tijd aan heb toegevoegd. Dit bestand is ook meer een soort van logboek voor mezelf zoals je in het laatste blok ziet. Alles achter de hekjes zijn een soort van aantekeningen om bepaalde problemen voor te kunnen zijn.

VirtualBox bijvoorbeeld, door de laatste regel (usbfs /proc/bus/usb usbfs defaults,devmode=666 0 0) aan je fstab in /etc toe te voegen en te herstarten ‘regel’ je dat virtualbox zonder problemen van je usb poorten gebruik kunt maken.

En het blijft linux, dus je hebt een keus dus zal ik er gebruik van maken ook!

Hieronder laat ik wat aanpassingen zien die ik heb doorgevoerd. Ik begin met de default desktop..

Standaard SolusOs desktop

Scale functie van compiz

;

Expo functie en 1 virtuele windows machine

Al dit is mogelijk door Compiz met de Expo en Scale functie. Het menu is Avant Window Navigator en daarnaast gebruik ik ook nog gloobus: een ingebouwde document previewer die reageert op de spatieblak:

Nautilus verkenner met plaatjensNa de spatiebalk.

En na de spatiebalk dus.

Fullscreen is mogelijk en bladeren door de plaatjes ook. Het werkt supersnel en ondersteunt afbeeldingen, PDF’s, documenten en dergelijke. Informatie hier en hier.

Hierna begin ik aan de sneltoetsten. Daar heb ik het volgende voor gemaakt:

Sneltoetsen overzicht

En dan is een leuke vind ik de windows (ctrl+alt+w), daar zit dit commando achter: /usr/lib/virtualbox/VirtualBox –comment “win7” –startvm “65a14dd7-be54-486e-95ed-e44cc343b13a”. In virtualbox heb je de optie om een snelkoppeling naar een virtuele machine op je desktop te laten plaatsen. Het commando wat hier in staat heb ik onder een sneltoets geplaatst. Ik druk op ctrl alt w, en fullscreen wordt mijn windows werkstation gestart. En zodra exchange door opensource goed wordt ondersteund is dat het eerste wat verdwijnt. (Ja ik weet dat er een hoop opties voor zijn, maar ik ben dan wel een Linux Advocaat, maar ik ben niet stom, het gros werkt gewoon net niet)

Ondertussen is het geheugen gebruik opgelopen tot een whooping 300 MB, maar dan heb je ook wel een hele fijne desktop vind ik.

;

;

Een gedachte over “SolusOs 1.1 is uit! (En geinstalleerd ;-) )

  1. Andre

    He wat leuk, draai al een tijdje SolusOS 1.3 Eveline op een oude labtop, het is een lichte, complete WinXP look a like maar word niet meer ondersteund. Jammer, zou hem graag op de Raspbarry PI 3B draaien, het bestaande Raspbarry aanbod valt vies tegen, Kodi blijkt geen player maar archief software en speelt veel formaten niet, de OMXPlayer heeft geen grafische schil en VLC is veel te zwaar voor de Raspbarry. ik heb de SolusOS 32 en 64 ISO maar ben zo blij dat de RB PI eindelijk draait…., nou ja als je info of aanwijzingen hebt, graag!

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.