Ubuntu 12.04 Precise Pangoline met Unity. Een mening, geen review.

Na de eerste probeersels met unity in een aantal beta releases is Ubuntu nu gekomen met de L.T.S. release. Waarbij LTS staat voor long term support. En in het geval van canonical is long ook long, namelijk 5 jaar. Kortom, als je hardware het uithoudt hoef je de volgende vijf jaar geen herinstallaties meer te doen. Nu ben ik tentijde van de unity oefeningen in de beta releases ‘gevlucht´ naar andere linux distributies en ik ben uiteindelijk terecht gekomen bij SolusOs. En nu de LTS van 12.04 er is wilde ik deze toch wel graag een keer uitproberen. Kortom, de sda6 weer leeggepoetst, de iso op een stick gezet met unetbootin en de installatie gestart. Zoals we ondertussen gewend zijn, de installer werkt soepel, netjes afgewerkt en het smoelt erg lekker. Maar Unity? Hoe is dat ondertussen? Ik zal mijn vraagtekens even uitleggen, de vorige versies lieten mijn laptop crashen, wisten hem naar ongekende temperaturen te jagen en lieten de processor waarschijnlijk de baan van zandkorreltjes in een zandstorm uitrekenen, maar ik kreeg geen aandacht. Kortom, ik ben wat voorzichtig. En ik reken er eigenlijk op dat moment helemaal niet op dat ik ubuntu met unity als hoofdsysteem of uberhaupt vaak ga vaak gebruiken, maar ik moet het wel zelf zien en zelf besluiten. Ubuntu is toch zeker een ‘oude’ vriend en verdient zeker nog een kans. Ah, hij is klaar.. *REBOOT*

Zo snel als SolusOs start het niet op, maar dan komt het inlogscherm. Shit, wat strak. Daar steekt elke andere distributie die ik geprobeerd heb ietwat oubollig bij af. Erg leuk effect, als je meerdere users hebt en je scrolt door de gebruikersnamen dan verandert de achtergrond van het login scherm mee met hun respectievelijke wallpapers. Strak. Even rondklikken en je bureablad aanpassen, of zoals in mijn geval er zelf een samenstellen en je hebt je eigen werkomgeving. En dit keer heb ik hem niet volgehangen met docky of avant window navigator, Unity op zich is voldoende. En stabiel. En wonder boven wonder, het is snel. Zo soepel als ze het in deze versie hebben geleverd is een wereld van verschil ten opzichte van de de vorige releases die ik heb geprobeerd.

Nu is de veelgehoorde klacht dat je niks meer mag instellen op Unity, een beetje zoals op OSX van apple. Nou, wandel even naar de software manager, en installeer Myunity en Compiz Config instellingen beheerder en je mag meer instellen dan je lief is 😉

 

 

 

 

 

En als dan puntje bij paaltje komt, hoe is het als desktop? Nou, alle software die ik gewend ben te gebruiken is in het software centrum aanwezig, werkt zoals het hoort en is voor een gedeelte aangepast aan het Unity menu.

En ik heb, in deze versie van Unity, maar heel even tijd nodig gehad om tot de volgende conclusie te komen Verdomd, het werkt en het werkt goed. Het is snel, intuïtief en gemakkelijk. It gets things done. Rot voor Microsoft en windows 8. Shuttleworth snapt het toch beter!.

 

 

 

4 gedachten over “Ubuntu 12.04 Precise Pangoline met Unity. Een mening, geen review.

 1. Freak Andelle

  Mijn ervaringen met 12.04 waren toch een stuk minder positief. Kort samengevat: bugs en crashes (vooral in Unity). Ik heb Unity, net als jou, nog een goede kans gegeven, maar ben tot de conclusie gekomen dat ik er nooit aan zal wennen. En dat is nog afgezien van de stabiliteitsproblemen: ik heb continu het gevoel dat ik met dat ding aan het vechten ben. 😀

  Groet!

  Reageren
  1. McVries Bericht auteur

   Misschien een driver probleem?
   En als je geen unity gebruikt, welke distro/desktop gebruik je op het moment dan wel?

   Reageren
   1. Freak Andelle

    Het zou inderdaad een driver probleem geweest kunnen zijn. In ieder geval een probleem dat naar mijn mening niet in een LTS voor zou mogen komen. Er waren trouwens ook andere bugs, die waarschijnlijk allemaal upstream Gnome waren.

    Ik ben in ieder geval goed met m’n neus op de feiten gedrukt: Ubuntu is en blijft gebaseerd op Debian Sid en is daardoor per definitie “minder” stabiel.

    Mijn twee favoriete distro’s van het de afgelopen maanden: Fuduntu en SolusOS (1.1). Ik verwacht dat voorlopig (lees: de komende jaren) ook wel zo zal blijven. =]

    Reageren
 2. McVries Bericht auteur

  Het enige minpuntje aan solusos wat ik heb kunnen ontdekken is het ongelovelijke tempo waarin nieuwe releases uitkomen. Ik draai het nu in dualboot met 12.04 en ik gebruik het nu ongeveer 50% van de tijd.

  Fuduntu ken ik niet, ik zal eens googelen 😉

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.