Ubuntu, unity en the HUD.

Behalve het global menu en de Unity interface krijg je in de laatste versie van Ubuntu ook nog iets anders nieuws, de HUD. De hud zit onder de linker alt toets en opent een ‘snelmenu’ dat systeembreed opdrachten kan aanroepen.

 

Ik zal het toelichten met wat voorbeelden. We beginnen met de eerste stap: de de linker alt toets. (klik op de plaatjes voor een grotere afbeelding). Deze opent het hud menu.

 

Stel ik wil een nieuw emailbericht opstellen, dan tik ik de alt toets aan, het hud menu opent en ik begin te typen en zoals je ziet staat er na een paar karakters de optie “Nieuw bericht opstellen” al tussen. Als ik deze kies kom ik meteen in het nieuwe mail scherm van thunderbird terecht.

Ander voorbeeld, een tweet of een facebook update. Standaard heb je gwibber aan boord en deze kun je via de hud ook direct bedienen. Zoals je ziet is na het intypen van “stat” de optie “Status Bijwerken” al geselecteerd. (Inmiddels ben ik erachter dat het zelf lerend is, inmiddels is “st” voldoende) en na een enter kun je tweeten/facebooken.

en na de enter:

 

 

 

 

 

Laatste voorbeeldje, functies in een programma. In gimp wil je een afbeelding schalen maar je weet niet precies waar het zit. Terwijl gimp actief is open je ‘de HUD’ en begint te typen, ‘sch’ is voldoende en de optie die je wilt kun je selecteren. Door het zelflerende effect zullen veelgebruikte functies bovenaan komen.

Ik merk in de praktijk dat dit vrijwel net zo handig, maar interactiever, werkt als de sneltoetsen die je kunt aanmaken in je toetsenbord instellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.