Kampen en vooringenomen jojo’s

Als linux gebruiker in een Microsoft Windows wereld met een ferme scheut Apple eroverheen heb je een aantal keuzes. Je hebt de Stallman way waarbij je alles wat niet volledig opensourced is verafschuwt of je hebt de Sliders™ way  waarbij je de beste elementen van desnoods alle werelden pakt.

Laat ik me zelf als voorbeeld nemen, ik had op een gegeven moment genoeg van de nukken van XP en besloot wat anders te gaan gebruiken, ik ben daarbij via OSX op Linux uitgekomen en inmiddels gebruik ik met veel plezier Ubuntu en SolusOs. Ubuntu biedt een platform voor een hele hoop mooie applicaties, en sommige software ontwikkelaars bieden hun product niet op dit platform aan. Nou is bijvoorbeeld Evernote een dienst waar ik met plezier voor betaal. En ze gebruiken een gesloten client, en dat vind ik best, maar geen Linux client, wat ik dan wel weer erg jammer vind. Maar dankzij PlayOnLinux en Wine werk ik daar wel omheen. Verder gebruik ik voor mijn werk word en excel, mijn werkgever betaalt daar voor en onder wine heb ik deze twee pakketten (samen met

Drie werelden komen samen

Multi Platform

evernote) keurig aan het werk. Naast Linux gebruik ik een iPad en een iPhone. Allebei al een poosje inmiddels omdat op dat moment het voor mij de beste optie was. Blijft dat altijd zo, nee waarschijnlijk niet. Apple gaat een kant op met zijn apparaten waar ik me steeds minder senang bij voel, maar dat is mijn keus. Als Volvo een begrenzer in zijn auto’s bouwt betuttelen ze ook, maar voor een hoop mensen maakt dat absoluut geen verschil.
Mijn punt is, op deze manier heb ik de vrijheid, kan ik “shoppen” in verschillende kampen, en laat ik de techniek voor mij werken in plaats van andersom. Iedereen zijn eigen keuze en zijn eigen methode. Ik hoef me niet druk te maken of ik illegaal bezig ben en waar nodig worden de software ontwikkelaars betaald zodat ze hun gezin een bord eten voor kunnen zetten. Iemand die windows gebruikt, daar tevreden mee is, thumbs up! En eerlijk, windows 7 is een heel fijn systeem, stabiel en robuust, maar heeft zijn update problemen en security issues. Iemand die OSX gebruikt? Mooi he? En stabiel, vlot, ik ben een groot fan. Maar de manier waarop apple met zijn gebruikers om gaat staat mij wat tegen. Omdat dat niet bij mijn manier van werken past.  En ik heb geen MacBookPro nodig, Ik heb een hele tijd op een hackintosh gewerkt, hartstikke leuk, maar naar de letter wel illegaal. En hetgene wat ik er mee deed? Bloggen, licht fotobewerken, eenvoudige video editing, muziek luisteren, websites consumeren, email, een webserver, een fileserver op het lokale netwerk, dns server en een hele hoop terminal frutsels met een mooie desktop…. Dat kan prima onder linux, daar heb je geen Mac voor nodig. Mijn punt is, ik heb de keus en ik koos voor linux. Mijn betere helft werkt op een mac. En ze heeft gelijk! Wat zij kan in een aantal pakketten die met elkaar geintegreerd zijn, ik zou niet weten hoe ik dat op linux voor elkaar zou moeten krijgen. Ze heeft een specifieke taak met een specifiek stuk gereedschap. Haar potlood.
Een der jongmensen is een mannelijke jongvolwassene. Dus hij Gamed zich suf. Dus is hij een windows gebruiker. Naast de “gesloten” PS3. Volkomen logisch, wat hij wil kan misschien best op een Mac of op Linux, maar dan zou hij zich daar helemaal op moeten storten en uitpluizen. En dat is niet zijn ding, hoewel hij het wel geprobeerd heeft. Kortom, we zetten de techniek naar onze hand, laten het voor ons werken want niet iedereen wil continu sleutelen aan zijn setup. Ik wel, jij waarschijnlijk wel, maar een hoop mensen niet. En ik snap dat. Ik rij op mijn motor, maar ik knutsel er niet aan.

Maar wat ik niet begrijp is de onderlinge persoonlijke weerzin tegen de andere kampen. Ik mag een collega graag zieken met zijn BSOD os en de bijbehorende problemen, maar ik snap hem zeker wel. Ik realiseer me best dat ik een vreemde eend in de bijt ben met mijn ‘KnutselOs’ en de bijbehorende applicaties. Maar het werkt voor mij, net als OSX voor mijn betere helft werkt en Windows voor mijn collega’s. En wat mij nou gebeurt? Ik word vanuit het niks ineens beschuldigd van Apple FanBoyISM. Al pratend met een andere collega over Ubuntu, hij zag het mij starten en begon erover dat hij het ook gebruikte, babbelden we wat door over de verschillende operating systems, kwamen op OSX terecht. “Te Dure Apparaten!”, was zijn commentaar. Nou heb ik zelf wel een aantal mac’s onder mijn handen gehad en we hebben er ook wel een aantal tweedehands gekocht, dus ik plaatste de opmerking dat mijn persoonlijke ervaring was dat de restwaarde heel erg meevi…. “FANBOY!!!!! Net als in dat filmpje over fanboys!!! Dan heb je zeker ook een tattoo van Apple!! Ja, ja!! Fanboy!! Ha!” …. Ik kreeg er geen woord meer tussen. En dat hoefde ook niet, want Ubuntu gebruiker of niet, het concept van vrije keuze was schijnbaar niet duidelijk. En dat an sich is ook een keuze. Alleen niet de mijne.

3 gedachten over “Kampen en vooringenomen jojo’s

 1. She

  Wat jammer, zo’n tunnelvisie. Ik kan inderdaad een hoop ten faveure van de Mac zeggen, maar als ik deze bezigheden niet had, zou ik er geen hebben. Nee ik stond niet in de rij voor de iPhone 5, zit er ook niet op te wachten. Misschien heeft deze persoon het hard nodig om bij een bepaalde groep te horen en derhalve de ‘anderen’ in stelling te nemen. Dat zegt een hoop over die persoon, niet over jou. Of mij. Als ik niet zoveel tijd achter een computer moest doorbrengen, zou ik me zeker eens wagen aan zo’n ‘knutsel os’, gewoon uit nieuwsgierigheid. Weet je wat, ik doe het gewoon…

  Reageren
 2. ringo

  ben een trotse gebruiker van lmde, 🙂 ubuntu is een mooie distro, van de apple die hype de zooi, willen eigenlijk de markt domineren. om hun mu-ziek diensten te gebruiken moet je ook hun apparaten hebben….heb ubuntu ook altijd gebruikt goede distro om te beginnen, ben daarna naar mint gegaan omdat het inhoudelijker afgewerkt is ook met meer non-free flash programmas eigenlijk ook ubuntu is, maar vanwege copyright moet je die los afhalen zoals flash etc, bij mint is het standaard 🙂

  Reageren
  1. McVries Bericht auteur

   Dat “los afhalen”, hoewel het maar een vinkje is tijdens de installatie, zit er doelbewust ingebouwd. In het geval dat jij als gebruiker geen gebruik wilt maken van ‘gesloten’ software, dan kun je die gesloten software in ubuntu uitsluiten van installatie. Dat is voor de gemiddelde gebruiker misschien onpractisch, maar voor Open Source idealisten is het wel een handige optie.

   Er zijn namelijk linux gebruikers die van alles wat ze op hun systeem draaien in principe de broncode willen kunnen zien. Daarmee willen ze voorkomen dat ze “binairy blobs”, brokken onleesbare programmacode, op hun systeem toelaten en daarmee de controle verliezen. Zoals bijv onder windows en osx het standaard is.

   Mint heb ik zelf ook bekeken, maar KDE en ik worden geen vrienden lijkt het, en das prima, ieder zijn ding, ieder een keus!

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.