Upgraden van 12.04 naar 12.10.

Zonder ‘Schone’ installatie, dat was iets dat ik nog niet eerder had gedaan, tot ik gisteren werd getriggerd door een tweet van @omgubuntu. Start de UpdateManager in een terminal met het volgende commando :  “update-manager -d” en je krijgt de optie om een  distributie upgrade te doen. Nou is het opwaarderen van software al een hele tijd op linux ‘een eitje’, maar hoe zou een distro upgrade zich houden… Daar kom je maar op één manier achter dacht ik, dus …  update-manager -d

Als eerste kun je het beste kiezen voor ‘Check’ en ‘Install Updates’ en daarna voor ‘Upgrade’. Nou moet ik wel zeggen dat ik de iso van 12.04 ook had gedownload en vantevoren met uNetbootin op een USB stick had gezet. Nooit op maar één paard wedden ;-).

Na het aanklikken van de Upgrade knop controleert de updater je systeem, download en installeert hij alle pakketten en verwijdert alles wat overbodig is geworden. Nu hadden we vrienden op bezoek, dus het werd echt een unattended install. En nog een goeie ook. Er stond een keurig schermpje met de optie om te rebooten op me te wachten toen ik weer eens langs kwam. En na de reboot wachtte er een keurige, bekende, desktop op me. Al mijn applicaties, waaronder ook de programma’s onder wine, starten prima.

En de nieuwe desktop? Ik ben erg onder de indruk. Ook al zit het in de kleine details, de interface is meer consistent qua animaties en snelheid. De dash reageert consequenter en het thema van de desktop is net iets meer ‘af’. En qua snelheid heb ik geen klagen, ik ben er qua performance vergeleken met 12.04 zeker niet op achteruit gegaan.

Een leuk detail, in UrbanTerror (een 3d shooter) haalde ik in Gnome 2, SolusOs of Debian altijd rond de 50 frames per second en onder unity rond de 24. Dat is nu ook veranderd, UT draait een keurige 48 frames per seconde inmiddels. Het lijkt er op dat onder de motorkap het nodige is getuned en aangepast. En de extra’s? Het rechtsklikken op bestanden in de dash, de webapps, de nieuwe thema’s, ik ben ze allemaal nog aan het verkennen en uit testen, maar een OS dat zich zo makkelijk laat updaten naar de nieuwste versie, zonder poespas en zonder problemen.. Petje af. Erg goed gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.