Onwillige Software geforceerd uitschakelen.

Voor de overstapper van windows, methoden om onwillige, hangende of ‘onzichtbare’ programma’s af te sluiten. Note: alles in rood typ je in de terminal, alles in blauw is een toetsencombinatie die je zonder de + intypt.

Er zijn een paar scenario’s mogelijk waar je als ‘beheerder/gebruiker’zo nu en dan een specifiek programma geforceerd wilt afsluiten maar waarbij dat niet zo één twee drie lukt. Ik denk bijvoorbeeld aan een programma dat ‘onzichtbaar’ draait, zoals Conky, een programma dat het hele scherm in gebruik heeft, zoals Xbmc, of een programma ,zoals gwibber, dat zichzelf heel erg druk bezig houdt en dat jij graag even snel wil duidelijk maken dat 100% cpu en alle toegang blokkeren tot je HDD niet helemaal in verhouding staat tot het ophalen van een handvol tweets.

‘Verborgen Software’

Om maar ergens te beginnen, je hebt conky geinstalleerd en gestart en het resultaat is niet helemaal wat je verwacht. Je wilt conky graag afsluiten maar je zult er geen knop voor vinden. Hoe ga je dan te werk? Wel, in dit geval open je een terminal met de toetsencombinatie ‘ctrl+alt+t‘, of via je dash of startmenu en je typt:

top | grep conky‘ en je wacht even. zodra je een vermelding ziet druk je op ‘ctrl+c‘ om top af te breken en daarna ‘kill (eerste+nummer+uit+de+lijst)‘. Dag Conky.

 

1-conky

‘Onwillige Software’

Zeker als je nog wel eens wat software test is het wel makkelijk om ze redelijk ‘hard’ te kunnen afsluiten, of zoals dat ook wel genoemd word, onderuit te schoffelen. Hier is een heel mooi programma voor ‘xkill’. Zodra je dit start wordt je muisaanwijzer een kruis of een doodshoofd en het eerste scherm dat je dan aantikt wordt subiet afgesloten. Het is een terminal commando, maar ik heb het zelf aan een toetsencombinatie, ‘ctrl+alt+x‘ gekoppeld zodat het altijd maar een toetsaanslag ver weg is. Installeren doe je door in het software centrum te zoeken op x11+utils.

3-1

‘Herstart de X-server’

In sommige gevallen, zoals bij mij bij het rommelen met XBMC, heb je geen enkele knop, menu of wat dan ook tot je beschikking. Onder windows zou je al gauw denken dat je hele computer hangt, maar dat blijkt onder linux altijd heel erg mee te vallen. Oplossing nummer 1 is je hele X-server opnieuw te starten. Dit doe je door de toetsencombinatie ‘ctrl+alt+backspace‘. Nou is het onder Ubuntu zo dat deze toetsencombi uitgeschakeld staat, maar die schakel je zo weer in. Ga via systeem instellingen naar toetsenbord indeling, klik rechtsonder op opties en vink Ctrl+Alt+Backspace aan.
3-23-3
Bij het gebruiken van deze toetscombinatie wordt de hele grafische omgeving afgesloten, alle programma’s die in je grafische omgeving draaiden ook, maar alles wat als systeem applicatie draaide blijft ongemoeid. Erg handig als je computer tegelijktertijd ook als server draait, je kids kunnen dan rustig verder kijken naar de film die vanaf samba wordt afgespeeld en jij kunt verder knutselen aan je media server die onder xbmc moet gaan draaien zodra je je weer aangemeld hebt.

Mocht je dit nu te ver vinden gaan, je bent bijvoorbeeld in de achtergrond ook nog bezig met het branden van een cd of iets dergelijks, dan heb je ook nog de volgende optie.                    Typ ‘ctrl-alt-f1‘ en je krijgt een nieuwe console sessie voor je neus. Log met je eigen gegevens in en geeft het commando ‘top | grep xbmc‘.
Zodra je het processid hebt geef je ‘ctrl+c‘ en daarna ‘kill “eerste+nummer+uit+de+lijst”. Om weer terug te keren naar je kleurrijker scherm gebruik je ‘ctrl+alt+f7‘. Je zult zien dat het vervelende programma verdwenen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.