SSD – ubuntu 12.10

ssd speed meterOnlangs heb ik de overstap gemaakt naar een SSD in plaats van een reguliere harde schijf, en het valt niet tegen!

Omdat een SSD zich heel anders gedraagt dan een reguliere harde schijf, zoals het vrijmaken van blokken door ze ‘op te blazen’ (spannend he :-)) zul je je computer wel een beetje moeten aanpassen. Ik vond op https://sites.google.com/site/computertip/ssd een hele complete set instructies die je allemaal kunt toepassen om je SSD zo optimaal mogelijk te benutten. Ik heb er een aantal toegepast, zoals het terugzetten van de swappiness en daarnaast de discard,noatime opties in fstab.

En daarna ben ik een beetje van de voorgeschreven route afgeweken. Een van de dingen die iedereen je zal kunnen vertellen is dat een SSD bij het wissen blokken op de schijf moet resetten met een electrische lading. En elk blok kan dit een beperkt aantal keren doorstaan. Nu moet je me niet op de aantallen vastpinnen, maar op een gegeven moment gaat zo’n blok slechter functioneren. In de SSD’s firmware wordt dit keurig bijgehouden en zodra een blok veel vaker dan de rest wordt gezapped gaat de ssd aan het werk. Hij zal ‘koude’ bestanden, waar niet veel aan veranderd wordt, juist hierop gaan bewaren zodat er andere blokken eens een keer flink op hun donder kunnen krijgen. Het idee is dan ook over het algemeen, als je veel data wist (verwijdert, overschrijft, weggooid bij het uitzetten van je laptop) dat je ssd dan veel sneller slijt dan je eigenlijk zou moeten willen. En daar wordt ik een beetje tegendraads. Ik heb namelijk een netbook, al zeker 4 jaar, die een net zo’n oude ssd aan boord heeft en daar heb ik flink op huisgehouden. En tot dusver geen centje pijn. Ik kan eerlijk zeggen dat dat de enige machine onder mijn handen is waarvan de HDD of SSD in dit geval, het zolang heeft volgehouden. Dus ik ga de uitdaging aan. In plaats van zo min mogelijk swap ruimte heb ik 8 GB aangewezen voor de swap space. Waarom? Ik draai nog wel eens een virtuele machine, is het geen windows, dan wel OSX of een andere smaak linux, en mijn laptop weigert meer dan 4 GB geheugen te accepteren. Dus als ik een forse virtuele machine start, dan zit het geheugen zo vol, en met een swap space van 8 GB heb ik nu een 12 GB geheugen onder de knop.
In de praktijk : Na het starten van de virtuele machine (die fysiek wel op een externe HDD staat) is mijn laptop net zo snel als zonder, hoewel hij dan zeker een 3 GB in swap heeft geplaatst. De virtuele machine is veel sneller dan ik gewend ben en het heen en weer schakelen gaat als een zonnetje. S.M.A.R.T. laat zien, dat na, omgerekend, twee maanden vol in bedrijf te zijn geweest, de schijf nog net zo fris is als toen hij net uit de doos kwam. Inmiddels heb ik met een podcaster op G+ ook al weddenschapje, ik stel hard-drive-firedat de schijf ook met dit misbruik het zeker twee jaar vol gaat houden (twee kalenderjaren, niet twee jaar vol gebruik) en dat ik een name en shame naar mezelf zal doen op zijn G+ tijdlijn als hij het niet haalt. Aardig als ik ben, ik vraag geen tegenprestatie ;-). Ik zal voor ik zijn tijdslijn volspam met excuses en dergelijke in ieder geval ook hier mezelf aan de schandpaal nagelen.

Een aantal andere voordelen die ik eruit haal: Opstarttijd van ubuntu 12.10 met unity is onder de 15 seconden, Slaapstand (hybernation, al het geheugen bewaren op disk en de laptop helemaal uit zetten) werkt prima, het starten duurt dan een seconde of 10. Het starten van applicaties is ook prima. Firefox opstarten met nog 13 openstaande tabbladen bijvoorbeeld duurt ongeveer 2 seconden. Als ik mijn computer loskoppel van de lader dan kan ik er bijna 3 uur mee werken in plaats van 2,5 (was onder windows nog geen twee uur trouwens).

Het enige nadeel? Je bent er zo aan gewend en dan valt daarna op elke andere computer al heel gauw tegen. Ik merk dat als iets niet binnen twee tellen is opgestart ik de neiging krijg nog een keer te klikken. Net als een gebruiker 🙂

 

7 gedachten over “SSD – ubuntu 12.10

 1. DenBolle

  We hebben hier recent met een oude dell E6400 iets vergelijkbaars uitgehaald. SSD er ingepropt en ubuntu geinstalleerd. Na een 2 minuten was de machine volledig ingericht en werkend, dwz. OS, office, wifi connectie etc.
  Gewoon voor de gein voordat we starten een bedrijfspc aangezet, en ingelogd. Nadat de oude dell klaar was stond de windows versie nog te rammelen op de afronding van de inlog.

  Het enige nadeel op dit moment aan de SSD’s (en dan de lekkere grote volumes) zijn de prijzen die je moet betalen.

  Reageren
 2. mths

  Ik heb voor het installeren van mijn ssd ook wat huiswerk gedaan en kwam een rapport tegen van Toshiba over het uithoudingsvermogen van ssd schijven. Conclusie: het internet staat vol met waarschuwingen van bloggers die elkaar naschrijven. Al een paar jaar geleden waren ssd’s van zo’n kwaliteit dat dit theoretische probleem geen praktisch effect heeft. Je moet naar een ssd van 256Gb tientallen Gb’s per dag schrijven om er naar vijf jaar last van te krijgen.

  Reageren
  1. McVries Bericht auteur

   Dat soort rapporten heb ik via mijn werk ook onder ogen gehad. En hoewel het zo is dat de ssd’s in professionele storage zeker duurder zijn dan de consumenten ssd’s worden ze daar al ingezet als buffer, swap en het hosten van io intensieve databases. En daarmee gaan ze jaren mee. Vandaar dat ik me niet heel veel zorgen maakte over de ssd in mijn laptop. Maar de teller loopt en we gaan het zien!

   Reageren
 3. Santen

  Tip: maak je ssd schijf niet helemaal vol.De fabrikanten kunnen een maximum op het aantal overschrijvingen instellen. Het aantal write cycles (= overschrijvingen) ligt meestal tussen 5.000 en 100.000. Om dezelfde reden is het niet slim de SSD-schijf volledig vol te maken. Een SSD-schijf volledig vol te maken = sneller slijtage.
  Tip van

  Reageren
  1. McVries Bericht auteur

   Goeie Tip! Heb je misschien ook een getal (percentage oid) welke je vrij zou moeten proberen te houden?

   Ik weet dat het voor een aantal OS-en (ongeacht of het een SSD betreft) zowiezo belangrijk is een redelijk percentage (rond de 10%) vrij te houden.

   En even over de SSD die ik hierboven noem, deze heeft nu dus bijna drie jaar op de manier zoals hierboven gewerkt en de s.m.a.r.t. status geeft nog steeds groen licht.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.