Linux als ‘Terminalserver’

kw-tutIn de categorie ‘tips’, kijk eens naar deze tutorial van KnighWise. Hij legt hier in uit hoe je op Ubuntu een NX-server van Nomachine¬†installeert. Ik heb de tutorial gevolgd, en om het helemaal volgens de letter van zijn tutorial voor elkaar te krijgen moest ik nog wel lubuntu als desktop er bij installeren (sudo apt-get install lubuntu). Dit omdat de NX server de default desktop schijnbaar niet geladen krijgt.

En waarom wil je dit? Een korte uitleg:

Als echte geek heb je ergens een ‘zwaardere’ machine draaien als hoofddesktop of thuisserver. Maar waarschijnlijk heb je elders in het huis nog een aantal andere, misschien kleinere, machines draaien. Met deze software kun je dan met meerdere mensen tegelijk gebruik maken van de kracht van je ‘hoofdmachine’. En als je los gaat qua portforwarding op je internet router ook vanaf waar dan ook ter wereld. De voordelen tov VNC, teamviewer en dergelijke? Meerdere gebruikers ‘naast’ elkaar en de performance tov de andere oplossingen is een heel stuk ‘soepeler’.

nomachine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.