Ubuntu 13.04 : wifi als een stoorzender? (Broadcom 802.11 Linux STA-stuurprogramma)

Spoiler alert: Schakel het Broadcom 802.11 Linux STA-stuurprogramma uit en je bent verlost van een aantal ‘vage’ problemen.

Na de schone installatie van Raring Ringtail toog ik als rechtgeaarde Geek fluitend aan het werk. Klikkend op schermpjes (Snel!), bekijken van nieuwe applicaties (Friends!) en het aanpassen en updaten van alles wat aangepast en geupdate moest worden. Geek Play op z’n best. En de eerste indrukken? Af! Netjes! Snel! Het jaar van de Linux Desktop komt er aan! (He, een mens mag dromen, toch?)

Maar na een aantal dagen begon ik een bepaald patroon te zien. Zodra ik tevreden geekend achter de nieuwe installatie zat, (20 tabbladen in Chrome, Walking Dead streamend in vlc vanaf de server, typend in LibreOffice, GooglePlussend en lezend in de het Nederlandse Ubuntu Forum) begon de rest van het gezin te klagen. Het internet is traag! Wifi doet het nie! (Een stukje achtergrond: Met drie tieners en een digitaal goed ontwikkelde partner hebben we gemiddeld zo’n 12 apparaten ‘aan de wifi hangen’.)

En zo vanmorgen ook. Langzaam begon het vermoeden te ontstaan dat mijn nieuwe Ubuntu installatie ‘iets met de wifi deed’. Dit heb ik getest door eerst de machine uit te zetten. (wifi UP!) en daarna terug in 12.10 te starten (wifi UP!). Na het booten in in 13.10 stagneerden de ¬†iApparaten, Androids en de Sony Console. Hmmmm.

Eerst ter vergelijk wat info uit de 12.10 installatie gehaald. Een ‘sudo iwlist wlan0 scan | grep Frequency | sort | uniq -c | sort -n‘ gaf me een overzicht van alle gevonden access points en hun frequenties, geen conflicten daar. Een ‘sudo iwconfig eth1’ gaf me de frequenties, kanalen en een hoop meer in 12.10. Ik wilde de info gebruiken om te vergelijken in 13.10. Maar zodra ik na de reboot hetzelfde commando in de terminal gaf had ik een echte First Timer. Een Kernel Panic! Een echte! Euhm, oepsie?

Dat is een driver probleem! Ik leefde op! Er viel wat te knutselen en te repareren! Mouwen opgestroopt en aan het werk! Scripten! Configs! Yeah! Maar inmiddels is Ubuntu dermate professioneel dat ik met wat denkwerk in ongeveer 2 minuten klaar was. Zonder dat ik de terminal nodig had.

In de dash typte ik “software”in en ik opende “Software & Updates” Ik opende het tabje “Extra stuurprogramma’s en ik zag dat ik het “Broadcom 802.11 Linux STA-stuurprogramma” in gebruik had voor mijn wifi adapter, net als op 12.10. ¬†En daar ben ik maar eens mee gestopt.

wifi goed

Na deze aanpassing kreeg ik in plaats van de “iwl” de “brsmsmac” als stuurprogramma en was in ieder geval het probleem van de rest van het gezin opgelost.wifi overzicht

En niet onbelangrijk, kernel panics kwamen niet meer voor bij een “sudo iwconfig” of een “sudo iwlist” en de snelheid was net zo goed.

Is inmiddels ook hier OpenSource beter dan gesloten software? Of is dit iets van tijdelijke aard?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.