Ubuntu, een iPhone en een iPad, samen in de Cloud zonder iTunes

Aldus, voor mijn werk gebruik ik een laptop (HP) en een iPad (geen HP) en daarnaast heb ik zelf een tweedehands iPhone 4 op de kop getikt.  En ik moet eerlijk toegeven, die apparaten werken best prettig. Het grootste nadeel van de iApparaten (in het dagelijks gebruik!) vind ik eigenlijk iTunes. Daar heb ik in het verleden al wat meer over gepost. Maar inmiddels gebruik ik iTunes al een hele tijd niet meer en langzamerhand kom ik erachter dat ik die software dus ook helemaal niet nodig had.

Een overzicht:

 • Muziek : Spotify heeft een hele leuke linux client. Deze speelt muziek af uit de Spotify spotifybibliotheek, maar je kan er ook je lokale muziek mee beheren, beluisteren en laten synchroniseren met een iPhone die van  hetzelfde wifi netwerk gebruik maakt. Dus de muziek die ik niet kan vinden in spotify, maar die ik wel in mijn eigen collectie heb, zend ik op deze manier naar mijn iPhone.
 • Podcasts : In de appstore vind je er verscheidene, maar ik gebruik Instacast. Dit maakthet mogelijk om computer/iTunes-loos podcasts binnen te halen. Met een zoek functie, een subscribe functie en de mogelijkheid om handmatig feeds in te voeren.
 • Shotwell-LogoFoto’s : He, het is een fototoestel! Ubuntu connect probleemloos met de iPhone en Shotwell ,in het Ubuntu Software centrum, synchroniseert de foto’s, zet ze op je computer, ordent ze, beheert ze.
 • Ebooks : Ik lees graag en dat doe ik ook op een iPad. De boeken zet ik in een mapje op Dropbox, ik open ze in Dropbox op de iPad en kies dan voor : openen in iBooks. Dropbox heeft een linux client en een iOs applicatie.
 • Films : Al eerder wat over geschreven en dat gebruik ik nog steeds.
 • Aantekeningen : Evernote en Everpad. De ene op iOs en Everpad op ubuntu. Ik heb Evernote voor windows ook in wine ‘klaar staan’ maar met de mogelijkheid om in chrome snelkoppelingen te maken merk ik dat ik aan de webversie ook ruim voldoende heb.
 • Icloud : Met de webapps  maak je zo een ‘eigen’ applicatie die het zoeken van je apparaten en het gebruiken van de notities en dergelijke naadloos integreert in je linux machine.icloud

Kortom, gaandeweg ben ik er zonder aan functionaliteit in te boeten in geslaagd om iTunes een volkomen overbodig product te maken. Ik zou een hele ‘rant’ kunnen schrijven over alles wat ik niet vind deugen aan Apple, maar de eindconclusie zou dan zijn: gebruik open source. Dus : Gebruik Open Source! En verder vind ik dat de apparaten in mijn zak, in mijn handen en op mijn bureau gewoon datgene moeten doen waar ik ze voor nodig heb en verder ‘uit de weg blijven’. Er is een tijd geweest dat de iDevices dat het beste deden en met die bagage loop ik nu nog rond. Waarschijnlijk tot er een ubuntu phone/tablet uit komt, waarna ik afscheid ga nemen van de iCloud, maar tot die tijd moeten ze de afschrijvingstermijn nog uitzitten.

Een gedachte over “Ubuntu, een iPhone en een iPad, samen in de Cloud zonder iTunes

 1. Edwin Kok

  Goedemorgen/middag

  Ik heb een uitdagende vraag.
  Mijn zusje is financieel niet zo sterk dus ze wil een mediaspeler die goedkoop is.
  Ik heb nog wel een pentium 4 pc liggen met ubuntu erop.
  Ik kan dan xbmc automatisch laten opstarten.
  Ze wil vanaf de ipad draadloos fims, fotos en apps kunnen streamen naar de ubuntu computer.
  Ik denk dat het moet met bluetooth maar het stream gedeelte daar weet ik niks vanaf want ik heb nog geen ipad dus ik kan het niet testen.
  Ik heb gezien dat je m.b.v usb kabel de itunes kan synchroniseren.
  Maar wat de appletv kan is namelijk het klonen van je ipad, dat heb ik nog niet gezien in ubuntu.
  Wat ik kan bedenken is de ipad files in google drive te zetten en m.b.v ubuntu mediaspeler de bestanden weer automatisch op de ubuntu computer te zetten en dan af te spelen.

  Met vriendelijke groeten

  Edwin Kok

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.