Virtualbox : Wisselen tussen één of twee monitoren

Een van de dingen waar ik in “ons” tijdperk van geniet is de virtualisatie. Had ik vroeger een voorraad aan oude hardware op de plank, want ‘handig en nog nodig misschien’, beperk ik me nu tot twee, misschien drie, computersystemen onder handbereik. Maar die overdaad aan hardware maakte het toen wel mogelijk om een multitude aan verschillende machines, OS-en en ‘truukjes’ naast elkaar uit te testen. Toen kwam vmware. Eén machine, met voldoende geheugen, verving in één keer alle zoemende, brommende, ja, gierende, oude beige boxen. En installeren op een virtuele machine is snel (draait op je beste hardware), gemakkelijk (cd’s branden? dat doe ik al jaren niet meer) en comfortabel (je kunt de hele reut op 1 externe disk meenemen. Heb je geen kofferbak meer voor nodig).

Inmiddels staan er op mijn gemiddelde computer ongeveer 5 verschillende systemen. Ik heb minimaal een dualboot (dus twee verschillende OS-en geinstalleerd op de computer zelf) en daarnaast rond de 4 tot 6 verschillende virtuele machines in mijn homedir of op een externe schijf.

Ik werk ook nog wel eens met verschillende configuraties op het vlak van de weergave. Mijn huidige laptop heeft een wat kleiner scherm, dus als ik thuis er wat langer achter zit sluit ik een grotere externe monitor aan. Op kantoor hang ik er standaard twee monitoren aan, zodat ik in een mooie dual monitor setup het overzicht kan houden. Maar wat nu als ik een virtuele machine gebruik?

Inmiddels gebruik ik voor het virtualiseren van andere OS-en virtual box, en in dit geval neem ik even een virtuele windows machine als voorbeeld. Windows, net als linux, ondersteunt meerdere monitoren en kan het bureaublad over deze twee schermen verdelen. Maar als ik in de configuratie van virtualbox heb opgegeven dat ik meerdere schermen heb terwijl ik er op dat moment fysiek maar 1 heb, dan wordt het leven wat minder comfortabel. De schermen worden in overlappende vensters weergegeven en het doel, overzicht, word absoluut niet gehaald. Dus de oplossing is : pas het aantal virtuele schermen aan aan het aantal fysieke. En zonder al te veel poespas, het moet wel snel gaan natuurlijk.

De oplossing? Vboxmanage. In plaats van de machine te starten via de gui van virtualbox start je de machine door middel van een scriptje. En als je in dat scriptje dan meteen even meedeelt hoeveel beeldschermen er beschikbaar zijn, dan is dat helemaal mooi.

Koppel de twee verschillende scripts aan een toetsencombinatie en je hebt ze daadwerkelijk “onder de knop” zitten. Momenteel is het dus zo dat als ik  de combinatie ctrl alt 1 intoets er een virtuele Windows machine wordt gestart met 1 scherm, en met de combi ctrl alt 2 start dezelfde machine, maar dan met twee schermen.

 

Het script:

/usr/bin/vboxmanage modifyvm 016cc072-7a45-49e9-bcb9-86618c85aaeb –monitorcount 1
/usr/lib/virtualbox/VirtualBox –comment “Windows” –startvm “016cc072-7a45-49e9-bcb9-86618c85aaeb”

Het eerste commando reduceert het aantal virtuele schermen tot 1, de tweede regel start de virtuele machine. Verander aan het einde van de eerste regel de één in een twee, en de virtuele machine zal starten met twee monitoren. Let op: de aanpassing van het aantal schermen kan alleen als de virtuele machine ‘uit’ staat, niet in suspend of pause.

snelkoppelingHeb ik de syntax zelf bedacht? Nee hoor, want als je in de gui van virtualbox de optie aanvinkt “Maak een snelkoppeling op het bureaublad” dan verschijnt er voor die machine een knopje op het bureaubl.. Dus. Als je hier de eigenschappen van opvraagt dan zie je een variant op de tweede regel in het script, met de juiste ID (lange nummer). Kopieer deze in een nieuw tekstbestand, kopieer de eerste regel van het scriptje hierboven en kopieer daarna de ID van jouw tweede regel over de ID van mijn eerste regel. Sla het bestand op, pas de eigenschappen aan zodat het uitvoerbaar is en je script is klaar.

Ik heb de variant met 1 monitor opgeslagen in mijn homedirectory als windows1 en de variant met twee monitoren als windows2. Via ‘aangepaste sneltoetsen’ in de toetsenbord-instellingen het eerste script aan de combinatie “ctrl alt 1” gekoppeld en hopla. Snel, eenvoudig en gebruiksvriendelijk. En natuurlijk wel indrukwekkend dat je een volledige desktop ziet en dat er dan na een snelle toetsenbord-combi ineens ‘vanuit het niets’ een volledige windows/linux/Osx machine opstart.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.