Waarom ik Linux ben blijven gebruiken.

Op een gegeven moment heb ik de overstap gemaakt van windows naar OSX naar Linux. Het hoe en waarom heb ik hier al eens kort uitgelegd.

Maar wat een veel interessantere vraag is is: Waarom ben ik op Linux gebleven?  Je ziet op mijn blog toch een flink aantal artikelen waarin ik laat zien dat ik voor sommige dingen best wat tijd heb moeten investeren om het werkend te krijgen naar mijn zin. Zoals de backlight op de Toshiba laptop. Of het aanpassen van de wifi driver omdat ik alle andere gezinsleden van het draadloze netwerk duwde, of de aanpassingen die ik heb gedaan om te voorkomen dat mijn draadloze netwerkkaart door het energie beheer werd teruggeschaald naar een modem verbinding.

Waarom ben ik nog niet gillend teruggerend naar één van de andere platformen? Waarom bestempel ik Linux als mijn eerste keus? En waarom durf ik rustig te stellen dat je juist als je je computer alleen maar wilt gebruiken zonder teveel poespas dat juist Linux een goeie optie is? Nou, elk ander platform kent zo weer zijn eigen problemen. Bij een mac zit je vast aan de harware van Apple, en even een test installatie op een andere laptop, dat kun je op je buik schrijven. En als je vage storingen op je Mac krijgt dan is een oplossing vaak ver te zoeken. Windows heeft de neiging, nog steeds, om zeker na een langere tijd toch wel wat trager te worden en dan is een herinstallatie vaak de oplossing.  En dan komt één van de grootste voordelen van Linux om de hoek kijken. Als je een probleem hebt dan is er meestal gewoon ergens een oplossing te vinden. En als dat teveel moeite is, waarvoor ik alle begrip heb, dan is een herinstallatie van linux veel eenvoudiger.

Een herinstallatie, inclusief de meest gebruikte software heb je normaal gesproken in een uurtje helemaal klaar, inclusief alle updates. Software instellingen overzetten? Als je je homedirectory hebt, heb je alle instellingen in alle applicaties bewaard. Registratiecodes? Welk? In het normale gebruikerslandschap ken je die niet onder linux. Software downloaden van vage sites en het risico virussen en dergelijke binnen te halen? Vrijwel alle distributies kennen een software centrum waarvan je veilig vrijwel alle mogelijke applicaties kunt downloaden. En wil je wat anders, dan kun je er van op aan dat er een beheerde en veilige bron voor te vinden is. En als je je beperkt tot open source software dan weet je dat een flink aantal mensen de broncode al een keer bekeken hebben en dat je er vanuit kunt gaan dat er geen verrassingen in zitten in de vorm van backdoors, spyware en zulke zaken.

De communities. Ik sta als enthousiaste linux gebruiker op de schouders van reuzen. Elk probleem(pje) dat ik ooit heb gehad en heb weten op te lossen was al eens opgelost door iemand anders en dat is dan weer te vinden op verschillende websites en fora. Soms combineer ik wat dingen en soms is het een 1 op 1 oplossing. Maar omdat het systeem zo open is en omdat er zoveel mensen zo actief in zijn vind je eigenlijk voor alles wel een goede oplossing. Maar ik ben zelf geen goed voorbeeld, want de ‘gemiddelde’ gebruiker installeert geen operating systeem voor de lol. Als je tot vandaag nog met XP werkt en je wilt niet verplicht worden nieuwe hardware aan te schaffen dan zijn er meer dan voldoende linux distributies die je computer nog jaren laten mee gaan.

LongTermSupport uitgaven van bijvoorbeeld Ubuntu bieden je 5 jaar ondersteuning. Pak je de release uit 2012 (12.04) dan kun je onbekommerd tot 2017 blijven werken. Security updates, aanpassingen en verbeteringen worden automatisch aangeboden. En aan het einde van de rit kun je via de update manager je computer laten updaten naar de nieuwe LongTermSupport uitgave. Gratis.

En als je een nieuwe computer wilt aanschaffen en je controleert van tevoren de compatibiliteit met linux dan is een installatie helemaal een eitje. Eerlijk waar, bij alle installaties die ik tot dusver heb gedaan is die van linux inmiddels gewoonweg het meest eenvoudig en snel. En omdat ik daarnaast mijn hart kan ophalen met knutselen en uitproberen blijft het voor mij de nummer één.

3 gedachten over “Waarom ik Linux ben blijven gebruiken.

  1. Pingback: McVries blogt ook mee op Win2Lin : Win2Lin - van Windows > Linux

  2. Pingback: Waarom ik Linux ben blijven gebruiken. | McVries.nl : Win2Lin - van Windows > Linux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.