Waarom Linux?

De PC, en inmiddels de tablet, is in de loop der jaren steeds ‘persoonlijker’ voor mij geworden, ze kunnen steeds meer tegelijkertijd, ze bieden steeds meer vermaak en vanzelf vervlechten ze zich steeds meer met je leven, tel daar nog facebook, twitter en G+ bij op en je hele digitale leven centreert zich om dat apparaat. En al lezende over malware, virus uitbraken, DRM, spyware, loggingssoftware ging ik langzamerhand wel met andere ogen kijken naar dat apparaat en vooral naar de bedrijven die erachter zitten. Die je diensten aanbieden, maar die je ook steeds verder opsluiten in ‘hun’ net. Vendor lock in is al lang niet meer alleen zakelijke term, mensen lopen daar privé ook steeds vaker en harder tegen aan.

En op een gegeven moment hield het OS op mijn laptop er mee op en ben ik via een omweg op het systeem uitgekomen dat ik op dit moment het meest gebruik: Ubuntu.

En ineens had ik weer lol met mijn computer…

Lees meer

39 gedachten over “Waarom Linux?

 1. Edwin Kok

  Goedemorgen/middag/avond

  Ik ben nu bezig om 80 computers in te richten met Ubuntu 11.10.
  Het probleem was dat de NAS via Libre Office niet aan te spreken was maar dat heb ik opgelost met smb4k. Nu is het zo dat de 80 computers dag en nacht aan staan. Heeft u geen commando of nog beter een programma die de computers om klokslag 15:00 uur uitzetten. De crontab commando werkt niet en de taken die elke dag uitgevoerd moet worden in het programma schedule werkt ook niet.
  Heeft u nog een idee ?

  Alvast bedankt voor uw moeite .

  Met vriendelijke groeten

  Edwin

  Reageren
 2. Mcvries

  Ik heb er zo geen programma voor, maar veel interessanter zou zijn om uit te vinden waarom crontab niet werkt.
  Welk commando laat je crontab uitvoeren om de systemen af te sluiten?

  Reageren
 3. Mcvries

  Ik heb het zelf als volgt een keer gedaan:

  First, login as the root user and at a shell prompt type crontab -e command so that you can add cronjob:

  # crontab -e

  (OR : # crontab -e -u root)
  Append the following entry to it to shutdown box at 20:00 hrs [24 hour close format]:

  0 20 * * * /sbin/shutdown -h now
  Save and close the file.

  Reageren
 4. edwin kok

  Goedemorgen/middfag/avond

  Nog een vraag we hebben een NAS met een Leerlingenmap schijf gedeeld alleen het probleem doet zich voor dat de leerlingen de hele map wissen.
  Is het net zoals windows mogelijk om bij inlog de inlognaam en wachtwoord te geven en dat de home schijf van de NAS gewoon zonder inlognaam en wachtwoord kan worden gebruikt.
  Of moet ik voor elke groep 7A t/m D en groep8 A t/m D en Groep 6A t/m D de inlognaam en wachtwoord aanmaken in gebruikers account en dat bij inlog van groep 7B bijvoorbeeld de smb4k een gedeelde schijf Groep 7B maakt.

  De home schijf is de voorkeur omdat je in het config scherm van de NAS dan een gebruiker aanmaakt die automatisch een home schijf genereert.

  Ik ben pas een beginner in Ubuntu en weet niet wat er allemaal kan.

  Alvast bedankt voor uw tijd en moeite !!

  Met vriendelijke groeten

  Edwin Kok

  Reageren
 5. Mcvries

  Nou weet ik niet welek nas je gebruikt, maar als je voor iedereen een aparte home map wilt aanmaken en laten mounten dan zul je wel voor iedereen een eigen account op het nas moeten aanmaken en idealiter ze ook hiermee op de werkstations laten inloggen.

  Dan zou je eigenlijk ook ergens een centraal systeem moeten hebben met alle accounts, zeg maar een soort van A.D. Nou weet ik dat je met linux een via samba een domain controller kunt nabootsen, dus dat zou een optie kunnen zijn. Misschien is LDAP dan ook wel een optie. Ken je het ubuntu forum? Misschien dat je je vraag daar ook goed kwijt kunt.

  http://forum.ubuntu-nl.org/

  Reageren
 6. Edwin kok

  Sinds kort is me opgevallen dat alle Firefox versies op ubuntu 10.4 en 11.10 engels talig zijn. Hoe kan ik een nederlands pack installeren net zoals ubuntu dat het dan nederlands praat.
  Wat ik ook kan doen is purgen van Firefox en opnieuw installeren , maar hoe installeer je een tar.bz2 , ik weet hoe je een *.deb installeert maar tar.b2 weet ik niet.

  Reageren
  1. McVries Bericht auteur

   Even heel vlug uit mijn blote hoofd:
   Pak de .bz2 eerst uit met de archive manager, je hebt dan een directory met de bestanden.

   Kijk in deze directory en zoek een readme, of iets als een install.ph of iets dergelijks.

   Als er een installer in staat, maak deze dan uitvoerbaar (rechtermuisknop, rechten, vinkje zetten in het juiste vakje) en run dit commando dan in de terminal.

   Reageren
  2. McVries Bericht auteur

   en bij de weg, ik zal vandaag eens even nakijken of mijn firefox misschien al wel nederlands is, als dat zo is dan is dat nl automatisch gegaan via de taalondersteuning in het configuratie scherm.

   Ik gebruik zelf chrome het meeste, dus ik weet zo niet uit mijn hoofd.

   Reageren
  3. Mcvries

   Kijk eens in je configuratie scherm onder taalondersteuning, zijn alle pakketten geinstalleerd en heb je nederlands bovenaan staan?
   Mijn firefox is nl volledig nederlands, en ik heb daar niks extra’s voor hoeven doen.

   Reageren
 7. edwin kok

  Goedenavond/morgen/middag

  Ik probeer kinder windows programmas te installeren in ubuntu.
  Daarvoor gebruik ik wine in ubuntu 10.4 LTS , probleem is dat ik een programma heb die vanaf cd opstart en niet lokaal op de hardeschijf wil opstarten,
  Bovendien moet ik van de .exe programma de lees en schrijf rechten aanpassen en de voorkeur opgeven om op te starten in wine.
  Is er een soort virtualcd programma voor ubuntu en zodat ik de schrijf en leesrechten kan aanpassen. ?

  Reageren
 8. mcvries

  Normaal als je een cd plaatst wordt deze in de map /media gemount.
  Als je daarnaartoe bladert en de exe opent met wine zou het bij mijn weten moeten werken.

  Reageren
 9. Edwin Kok

  Een stap verder met Ubuntu.

  Omdat op school de interactieve digiborden van interwrite worden gebruikt is dit helaas niet met windows drivers in ubuntu aan de praat te krijgen.
  Dus nu heb ik in ubuntu 12 een wii mote driver gevonden en wil een interactief bord maken met bluetooth, wiimote en een laserpen of nog beter een infrarood pen als ik die kan vinden. Helaas is het geld op van de school dus de spullen zal ik ergens moeten lenen om te testen of het werkt.
  Heeft u nog tips hoe het soepeler gaat werken of nog beter hoe kan ik een windows driver in wine goed laten werken in ubuntu.

  Reageren
  1. McVries

   Gaat dat om de workspace software die ze bij de borden mee leveren?

   Want ik vind het volgende op hun site:
   WorkSpace™ v5.72 (45 day Trial)LINUX SOFTWAREInformation Download
   To download this demo current customers will need to submit a request to our technical support desk at: http://www.einstruction.com/support
   You must provide the serial number found on the eInstruction device(s).
   WorkSpace™ for Linux is a powerful teaching program for the digital classroom. When used in concert with Mobi View™, Mobi™, and DualBoard, WorkSpace™ v5.72 and above provides teachers open architecture – materials from any source can be included in lessons.
   Customers using an eInstruction® Touch Board will need to install WorkSpace v5.72 to benefit from the touch gesturing for the most engaging, interactive classroom experience.
   Linux with 2.6 Kernel or greater
   View The Release Notes

   http://www.einstruction.com/support/downloads

   Reageren
 10. Edwin Kok

  Nee, ik heb van de cd’s de inhoud gekopieerd naar de ubuntu pc.
  Probleem is dat ik op de cd niet de lees en schrijf rechten kan instellen.
  Sommige programma’s draaien goed als ik ze in wine als aparte drive instel. (verwijzing naar de directory van het programma)
  Wat ook goed werkt is om in wine te installeren met de installatie mode.
  Na installatie is het nog moeilijk om een shortcut link te maken van de wine omgeving naar de desktop van ubuntu.
  Dit doe ik met OOo4kids die installeer in wine en ik pas dan de shortcut aan voor een kinder programma.

  Reageren
 11. McVries Bericht auteur

  Edwin, ik heb zelf heel goede ervaringen met PlayOnLinux, ook voor het maken van snelkoppelingen op het bureaublad en in de dash. Een ander voordeel is dat je heel eenvoudig verschillende versies van wine “door elkaar” kunt gebruiken, dus misschien kun je daar dan ook even naar kijken.

  Reageren
 12. Edwin Kok

  Ik wil ubuntu 12.04 nog wat stroomlijnen. Het probleem is dat de computer na een kwartier of zo iets in een slaap modus gaan en alleen te activeren zijn met wachtwoord.
  Ik wil net zoals ubuntu 10.04 LTS dat de computer een screensaver krijgt en niet in slaap valt. Natuurlijk energie beheer aangepast maar dat werkt niet. Hoe krijg ik in ubuntu 12 een screensaver net zoals ubuntu 10.4 . Het enige wat ik doen is sudo apt-get install genome. Dan werkt het wel maar volgens mij niet de oplossing.

  Reageren
  1. McVries

   Typ in de dash eens “helderheid” in, dankrijg je het menu voor helderheid en vergrendelen, daar moet je denk ik nog het een en ander aanpassen.

   Reageren
 13. Shortlink problemen in ubuntu 12.04 lts

  Ik probeer shortlinks of in ubuntu 10 termen een starter te maken van wine programma’s. Het volgende doe ik, ik ga naar usr/share/applications, copieer daar een shortlink naar het bureaublad. Als ik een wine programma wil opstarten dan copieer ik het pad /home/enzv of /home/springplank/.wine/enzv en dan erachter het op te starten programma.
  Het werkt goed maar het probleem is als het programma wordt afgesloten een ander wine programma niet meer wil opstarten. Het laad icoontje is zichtbaar maar na een 2 minuten gebeurt er niks.
  Weet u een betere en simpele manier om shortlink of nieuwe starter te maken.

  Reageren
  1. McVries Bericht auteur

   Voor wat betreft wine, ik ben op dat vlak gemakzuchtig geweest en heb zelf eerst voor PlayOnLinux gekozen en later ben ik overgestapt op Crossover. En vanuit PlayOnLinux is het aanmaken van starters kinderspel. Dus ik ben bang dat ik je met een basis wine installatie niet echt kan helpen, ik heb er zelf voor wat uitgebreidere installatie niet zulke hele goede ervaringen mee.

   Dus mijn advies zou zijn: probeer het eens met playonlinux!

   Reageren
 14. edwin kok

  Goedemorgen/middag

  Ik heb een uitdagende vraag.
  Ik wil met realvnc inloggen met een realvnc server op ubuntu.
  Maar ik wil voor elke inlog dus computer 1 krijdt desktop 1 en computer 2 krijgt desktop 2 enzv.
  Kan dat ? En hoe doe je dat ?

  Met vriendelijke groeten

  Edwin Kok

  Reageren
 15. edwin

  Bug in Libre Office en ubuntu 11.10 en ubuntu 12.10 en later.

  Ik werk nu in ubuntu 12.04 omdat er libreoffice 3 opstaat en dit werkt met het opslaan naar een nas. Ik zou graag ubuntu 13 willen installeren met libreoffice 4 maar dan is een fout met het opslaan van files op een nas.
  Hoe kan je deze bug omzeilen zodat de kinderen hun files kunnen opslaan op een nas,

  Met vriendelijke groeten

  Edwin Kok

  Reageren
  1. McVries Bericht auteur

   Hoe verbind je je systeem met het NAS, mount je die van tevoren of niet?

   Ik ga het testen met een SMB share op mijn linux server thuis en ik laat je wel even weten waar ik tegen aan loop.

   Maar graag wat meer info, welk protocol gebruik je, mount je de schijven van tevoren?

   Reageren
 16. edwin Kok

  Ja ik mount altijd eerst de netwerkmap van de nas in ubuntu en dan kunnen kinderen hun files opslaan.

  Reageren
 17. McVries

  En welk protocol gebruikt je nas?
  Kun je wel met andere applicaties opslaan?
  welke foutmelding krijg je?
  kun je wel bestaande bestanden openen op het nas?

  Reageren
 18. Edwin Kok

  Het probleem met het wegschrijven naar de nas is opgelost. De laatste versie heb ik geinstalleerd namelijk 4.1.1.2 en het is opgelost. Geen fouten meer.

  Bedankt voor de hulp en uw tijd.

  Met vriendelijke groeten

  Edwin Kok

  Reageren
 19. Edwin Kok

  Luister en huiver.
  Als ik libreoffice installeer op de manier dat ik eerst de debs download en dan installeer met sudo dpkg -i *.deb dan kan ik niet de bestanden opslaan op een nas.
  Als ik het installeer op de manier dat ik eerst ppa download en dan installeer.
  sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-4-0
  sudo apt-get update
  sudo apt-get dist-upgrade

  Sudo apt-get install libreoffice
  dan kan ik wel de bestanden opslaan op een nas.

  Mijn vraag is hoe kan ik de laatste ppa downloaden dat is versie 4.1.1.2 .
  Daarna wil ik via de sudo dpkg -i *.deb methode de nederlandse vertaling erover zetten.
  Of is daar een betere manier voor ?

  Met vriendelijke groeten

  Edwin Kok

  Reageren
 20. edwin kok

  Goedemiddag/morgen/avond

  De school gaat op in moderne vaart der volkeren en moet zo nodig een tv scherm hebben met merldingen erop.
  Dan dacht ik aan een joomla site met daarin twitter om meldingen op digitale bord te krijgen en google calendar module om de activitetien van die dag te melden.
  Maar ja het is weer school en niet flitsend genoeg , het moet een soort presentatie worden met een welkomswoord de activiteiten en de jarige van de dag.
  en dat flitsend achter elkaar.
  Helaas kan ik dat niet met joomla dus ik ben bezig met wordpress en een slide plugin maar lekker werkt dat niet en ik ben de vrijheid kwijt van joomla.
  Misschien kwestie van wennen.
  Vraag: is er een ubuntu achtig programma waarin je een presentatie kan maken op een slimme manier dus via google (apps ) of calendar en via twitter zodat er op een makkelijke manier ,zonder al te veel tijd kwijt te zijn, berichten en activiteiten weer gegeven kan worden. Er moeten ook youtube filmpjes op af gespeelt worden.

  Alvast bedankt voor uw tijd en antwoord.

  met vriendelijke groeten

  Edwin Kok

  Reageren
 21. edwin kok

  Interwrite digibord software.

  Ik heb interwrite workspace geïnstalleerd op ubuntu 12.04.4 LTS en 13.10 maar het probleem is dat de driver van het digibord het soms wel doet en dan opstart en het bord ziet. Als je de computer weer opstart ziet ubuntu het bord weer niet.
  Het digibord is aangesloten via usb.

  Ik heb op een computer met ubuntu 12.04.3 de xfree86 video en hardware driver geïnstalleerd verder heb ik ook de X,org core server geïnstalleerd.
  Resultaat de device manager is werkzaam maar in een proef werd het bord meerdere malen niet gezien.
  Helaas ik dacht dat ik de oplossing had, maar helaas.

  In de helpdesk info staat dat X server aan moet staan, maar kennelijk is die de ene keer actief en andere keer weer niet.

  De volgende regels zijn belangrijk bij installatie.
  chmod 755 Workspace_installer.bin
  en sudo bash Workspace_installer.bin

  Het was de bedoeling om alle leerkracht laptops met windows te vervangen voor ubuntu maar de digibord driver is helaas niet constant.
  Het zou een hoop licentiekosten schelen.

  Misschien heeft u nog tips wat ik kan uitproberen.

  Met vriendelijke groeten

  Edwin Kok

  Reageren
 22. McVries Bericht auteur

  Hoi Edwin, ik heb hier eigenlijk geen ervaring mee, digiborden op linux (of digiborden in het algemeen).

  Ik kan wel terugvallen op wat standaardzaken die ik onder windows en linux bij haperende USB apparatuur toepas.
  1: Opstartvolgorde. Maakt het uit welk apparaat het eerst aan staat? welke stappen doorloop je in de ‘werkende opstelling’. Werkt het als je die volgorde aanhoud?
  2: schone start. Probeer eens of je het consequent kunt laten werken als je elke keer met een frisse boot begint.

  3: linux only: start de applicaries die je gebruikt eens via de terminal. Vaak zie je dan meer qua meldingen (errors, of juist succes meldingen.)

  Reageren
 23. Edwin Kok

  Nog een uitdaging waar ik niet uitkom.
  De school vereniging bestaat uit 3 scholen waar de backup lokaal is geregeld via netgear nassen duo 1 of 2 (hele oude zonder apps helaas). Nu wil de ict man een backup maken van die netgear nassen van het ene netwerk naar een centralen plek in een ander netwerk. Daarvoor wordt gebruikt een synology nas. Mijn simpelste oplossing en die werkt gewoon thuis is via bittorrent sync , veilig en snel.
  Maar helaas ondersteunen de netgears geen bittorrent sync, dus dan zou het moeten met een ubuntu computer ertussen die de gegevens door zendt.
  Vraag is er nog andere oplossing bijvoorbeeld via vpn , hoe je dat opzetten op synology weet ik maar het werkt nog niet.

  Apps die waarschijnlijk geschikt zijn voor netgear readynas duo
  link = https://genie.netgear.com/UserProfile/#AppStorePlace:

  Volgens mij zit daar niet veel bij wat te gebruiken is.

  Misschien heeft u nog een geniale ingeving waar ik iets mee kan.

  Met vriendelijke groeten

  Edwin Kok

  Reageren
 24. edwin kok

  Goedemiddag/avond

  Het probleem met communiceren tussen de nassen op verschillende locaties is opgelost door het rsync protocol.
  Het digitale bord werkt nu ook in ubuntu 10.04 LTS , helaas werkt het niet in een hogere versie ubuntu.
  Mijn probleem is nu dat de leerkrachten in de cloud gaan en in windows is er google sync.
  Ik heb grive geïnstalleerd maar helaas is het niet zodat grive na 15 minuten de map gDrive upload naar de google cloud. Ook niet is het zodat ik grive kan laten syncen bij opstarten van ubuntu.
  Ik heb al iets geprobeerd in sudo crontab -e -u root
  */15 cd /home/school/gDrive grive -h now

  Maar dat werkt helaas niet, heeft u de goede opdracht regel ?

  Ook spelen de leerkrachten films af , welke mediaspeler moet ik gebruiken, het liefste een mediaspeler die ook mkv’s kan afspelen of de codec kan downloaden en gebruiken.

  Alvast bedankt voor uw tijd.

  Met vriendelijke groeten

  Edwin Kok

  Reageren
 25. Edwin Kok

  Hoe kan ik Andriod apps in Chrome browser draaien in ubuntu 14.04.

  Ten eerste moet je natuurlijk de standaard chrome installeren in ubuntu, dit doe je door de deb op te slaan in downloads en dan mbv het ubuntu centrum te installeren.
  Dan ga je naar de site https://github.com/vladikoff/chromeos-apk/blob/master/archon.md en download de file en pak het uit.
  Dan start je chrome op en ga naar de instellingen en kies extensies. Click het vakje ontwikkelaarsmode aan en je kan de archon emulator laden.
  Nu ga je naar google play en kies een gratis app en installeer ook dmv de chrome app store twerk. Je moet de archon downloader laden dmv de chrome app store en dan kan je de regel van google play store kopiëren en in de archon downloader zetten.
  Helaas wordt je veel lastig gevallen met spam reclame.

  De apk wordt gedownload, start op twerk en sleep de apk erin , je moet nog een naam geven die redelijk klopt en de apk wordt omgezet in een archon file.
  Dan open je chrome en in extensies kan de extensie erin laden en je andriod app draait meestal vaak is het niet compatibele dan doet het dus niet, dit is een kwestie van proberen.

  Er is nog een andere methode om een archon type file te maken maar waarschijnlijk haal je virus of worm software binnen op je andriod apparaat. Je kan de archon app van de google play downloaden en de app die je gebruikt erin laden en dmv google drive of een ander e cloud dienst naar je ubuntu krijgen. Je kan dan de app rechtstreeks laden in google chrome.

  Het draait niet goed en stabiel in windows maar wel goed in ubuntu , alleen verbaasd me waarom er zoveel processor power voor nodig is terwijl wel goed draait op een tablet of telefoon en stoterig of wel goed op een computer.

  Apps die goed draaien zijn
  1 + 1
  Angry birds
  Animal shape puzzle
  Ik leer lezen
  Juf Jannie apps
  smart speller
  Marktplaats app
  Telegraaf app
  Rekenen
  Rekenen aap ik weet even wat dat is.
  Rekentafel spel
  Zwijsen Tafel lite vaak draaien zwijsen apps wel
  Helaas Malmberg apps draaien niet.

  Dat was het
  met vriendelijke groeten

  Edwin Kok

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.